Historijski muzej: Izložbe koje možete posjetiti u augustu

Radiosarajevo.ba
Historijski muzej: Izložbe koje možete posjetiti u augustu

Historijski muzej Bosne i Hercegovine će tokom augusta posjetiocima ponuditi sedam izložbenih postavki, a vrata Muzeja bit će otvorena od devet do 19 sati.

Posjetioci iz cijelog svijeta i Bosne i Hercegovine moći će pogledati stalne izložbene postavke Opkoljeno Sarajevo, Paralele - kulturne spone i izložbu fotografija Jima Marshalla 15 godina. Tu su i tematske izložbe A onda, odjeknuo je onaj hitac u Sarajevu... Prvi svjetski rat i Od prve lopte do Brazila 1903-2014, dok su u Muzeju postavljene i gostujuće izložbe Dvadeset godina Haškog tribunala i izložba fotografija Željeli smo mir.

Kako je u razgovoru za Fenu rekao viši kustos Historijskog muzeja BiH Amar Karapuš, Muzej bilježi porast broja posjetilaca od 28. juna jer je tada Sarajevo postalo srce Evrope i u okviru obilježavanja stogodišnjice od početka Prvog svjetskog rata ovaj muzej priredio je izložbu A onda, odjeknuo je taj hitac... Prvi svjetski rat koja se bavi tim dobom i događajima u BiH.

"To je moderna postavka koju je uredila direktorica muzeja Elma Hašimbegović. Tom postavkom Historijski muzej BiH pridružio se zajednici svjetskih muzeja koji ove godine obilježavaju stogodišnjicu od početka Prvog svjetskog rata", kazao je Karapuš.

Izložba kroz dokumente, arhivsku i novinsku građu, fotografije i druge predmete priča priču o Sarajevu, Bosni i Hercegovini i Evropi u periodu od 1914. do 1918. godine.

Karapuš kaže da je Muzej priredio atraktivnu izložbu o historiji fudbala Od prve lopte do Brazila 1903. do 2014 koja je izuzetno posjećena, a inspiracija za nju je bio plasman bh. reprezentacije na Svjetsko fudbalsko prvenstvo u Brazilu.

"Tu se građani mogu upoznati sa historijom fudbala od dolaska prve lopte u Mostar do formiranja prvih klubova i organizovanja prvih takmičenja. Najvažniji su klupski i reprezentativni uspjesi naših timova te su oni na adekvatan način predstavljeni kroz izložbu", pojasnio je Karapuš.

Tu je i izložba fotografija Jima Marshalla 15 godina koja predstavlja Sarajevo iz 1996. godine i kako je izgledalo 15 godina kasnije. Zgrade i dijelovi Sarajeva slikani su iz istog ugla jer se njemu činilo da se u BiH ništa ne mijenja radi teške političke situacije, ali izložba pokazuje da se Sarajevo na adekvatan način izgradilo i obnovilo.

Viši kustos napominje da je izložba 20 godina Haškog tribunala je posebna priča, ali je zanimljiva posjetiocima u Muzeju jer je zapravo zaključna postavka kada se vidi sve ono što se dešavalo u Sarajevu odnosno u BiH. Izložba donosi potresne priče i svjedočanstva iznesena u Haagu od kojih su neka objavljena, a neka nisu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak