Haverić: Prosvjedi ne mogu stvoriti pare kojih nema

Radiosarajevo.ba
Haverić: Prosvjedi ne mogu stvoriti pare kojih nema


Tarik Haverić, zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo i član Političkog vijeća Naše stranke izjavio je da u našem društvu gotovo da nema profesionalne kategorije koja nema razloga za nezadovoljstvo.

"Mogu da shvatim stav strukovnih sindikata koji očekuju da se vlada pridržava ugovorenih obaveza, ali prosvjedi ne mogu stvoriti pare kojih nema - oni mogu samo dovesti do sloma socijalne strukture. S druge strane, koliko god smatram da se hitno mora postići društveni konsenzus oko toga da svi žrtvuju dio svojih prava (jer ovako naprosto više ne ide!), mislim da u tome prvi korak mora učiniti vlast sa svojim skupim i glomaznim birokratskim aparatom. Zbog toga, i samo zbog toga, podržavam prosvjetne radnike kao što ću sutra podržavati zdravstvene: što je novaca manje, moraju biti pravednije raspoređeni. Vlast mora dati primjer ekonomski racionalnog ponašanja i odricanja u vremenu krize, a ona to ne čini", kazao je Haverić.

Upitan da prokomentira neopozivu ostavku ministra Marjanovića, koja je uslijedila tokom samih prosvjeda, Haverić je ustvrdio kako ga, "iskreno rečeno, ostavka ne čudi onoliko koliko me čudilo samo prisustvo Damira Marjanovića u tako koncipiranoj vladi".

"Nadam se da će se (bivši) ministar, koji je u ličnim kontaktima prijatna osoba i, koliko sam shvatio, stručnjak u svome genetičarskom poslu, brzo oporaviti od ovog kratkog boravka u svijetu tranzicijske političke pragme koja može doći glave svakom idealizmu, i da će svoje znanje i energiju ubuduće usmjeravati u politički osmišljenije projekte", rekao je Haverić za Fenu.

Na pitanje kako će se Marjanovićeva ostavka odraziti na odnose Skupštine i Vlade KS te ima li ova vlada trenutno većinu i koji su mogući i realni načini izlaska iz postojeće situacije, Haverić je odgovorio kako Vlada Kantona Sarajevo "možda ima većinu za neke odluke".

"Ali, dok god se daju materijalni ustupci svaki puta za svaki glas, ona će se baviti sobom a ne svojom zadaćom. Prema našem mišljenju, jedini način izlaska iz krize bio je obrazovanje ekspertske nestranačke vlade, ali kada smo to predlagali niko nas nije shvatao ozbiljno. A sada je, čini se, već kasno za takve poteze, kazao je u kratkom razgovoru za Fenu Tarik Haverić", poslanik u SKS i član Političkog vijeća Naše stranke.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak