Haris Škoro: Dug je bh. put od Dizeldorfa do Brazila

Radiosarajevo.ba
Haris Škoro: Dug je bh. put od Dizeldorfa do Brazila

Prije dvadesetak godina selekcija nogometaša Bosne i Hercegovine igrala je humanitarne mečeve protiv evropskih klubova. Nešto kasnije ta selekcija je postala i zvanična reprezentacija ove države - ovog ljeta će igrati na Svjetskom prvenstvu u Brazilu, a jedan od svojevrsnih pionira tog tima bio je i Haris Škoro.

Tekst Ibrahima Sofića, objavljen u našoj rubrici Šta drugi pišu, bez preuzimamo, bez intervencija, s portala Al Jazeera.

Tadašnji član švicarskog Zuricha, a bivši igrač sarajevskog Željezničara, zagrebačkog Dinama te italijanskog Torina, za Al Jazeeru se prisjetio tih prvih humanitarnih utakmica.

"To su bile prve utakmice bh. tima. Rat je još trajao, mi smo bili puni emocija. Nama je to puno značilo, da odigramo te utakmice zbog naših ljudi kojih je bilo puno u Evropi. Sjećam se da su stadioni bili puni, a svi smo bili sa brigom", govori Škoro, koji je i danas u Cirihu.

"Puno nam je to svima značilo, a i narodu koji nas je gledao. To su bili mahom igrači koji su od ranije igrali vani, kao što su Slišković, Baljić, Tuce, Baždarević, Vukičević, Janjuš, Omerović, Varešanović... Bilo je zaista dosta igrača i svaki koji se mogao odazvati, stigao je. Te utakmice su bile pune emocija."

Pomoć sreće

Dvije decenije nakon tih utakmica i formiranja zvanične reprezentacije Bosne i Hercegovine, nacionalni tim ove države izborio je plasman na prvo veliko takmičenje.

"Dugo je trebalo da se Bosna i Hercegovina oporavi nakon rata. Posljednjih pet-šest godina je propustila šanse da se plasira na veliko takmičenje. Dobro se radilo, malo je nedostajalo... Samo se sjetite baraža sa Portugalom."

"Sada nam se i sreća osmjehnula, pa smo imali jedan dobar žrijeb i dobili grupu koja nije bila previše zahtjevna. Mi smo odigrali super i plasirali se, što je ogroman uspjeh, svaka čast igračima i selektoru Safetu Sušiću. Ovo je velika čast za nas", ističe Škoro.

Bivši reprezentativac Jugoslavije smatra kako je "objektivno plasman na SP veliki uspjeh".

"Mi smo mala zemlja, kada se poredimo s nekim velikanima, poput Brazila, Engleske, Italije, Francuske, Njemačke, a još kad se pogleda ko sve nije otišao na Mundijal, a mi smo to uspjeli... Dobro su momci igrali i postali svima simpatični u regiji. Imamo nekoliko odličnih igrača, no sve što se tamo napravi je ogroman uspjeh."

Šanse Hrvatske

Ističe kako su šanse da "Zmajevi" dostignu drugo kolo "prilično dobre".

"Prošli smo prilično dobro kada pogledate kakve grupe imaju i imamo prilično dobre šanse za nastavak. Mislim da će biti presudno s Nigerijom, jer bi nas, realno, Argentina trebala dobiti, mi Iran, a protiv Nigerije imamo dobre šanse za pobjedu."

Za Hrvatsku smatra kako ima jako tešku grupu. Pored "Vatrenih", u grupi A još su domaćin te Meksiko i Kamerun.

"Hrvati otvaraju takmičenje s Brazilom, koji je favorit za osvajanje titule, tako da će biti jako teško Hrvatskoj. No, ona dobro igra turnirska takmičenja, i svjetska i evropska, to je ekipa koja ima dobru tradiciju, učestvuje često na završnicama i, uz malo sreće i dobar dan, mogu izboriti nastavak."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak