Hari Varešanović je nezakonito prisvojio autorstvo hita Golubica, tvrdi autor Suad Arnautović

Radiosarajevo.ba
Hari Varešanović je nezakonito prisvojio autorstvo hita Golubica, tvrdi autor Suad Arnautović

Suad Arnautović široj je javnosti najpoznatiji kao član Centralne izborne komisije. Međutim, ovaj doktor političkih nauka u svojoj biografiji ima i detalj da je autor jedne od najpoznatijih pjesama o Sarajevu - Poletjela golubica sa Baščaršije, hit koji već desetljećima izvodi popularni pjevač Hari Varešanović.  

U svom otvorenom pismu, Arnautović poziva Harija Varešanovića da prestane nezakonito prisvajati autorstvo pjesme "Golubica". Pismo objavljujemo u cjelosti:  

Već godinama uzaludno očekujem da muzičar Hajrudin - Hari Varešanović prestane sa praksom nezakonitog autorskog prisvajanja moje pjesme "Golubica"  (poznata i pod imenom "Poletjela golubica sa Baščaršije").

Pjesma je snimljena  daleke 1978. godine u Studiju 1 Muzičke produkcije Radio Sarajeva pod budnom paskom producenta Esada Arnautalića, a prvi put objavljena na ploči grupe "Zov" u martu 1979. godine u izdanju Diskotona, a kao autori su navedeni Duško Trifunović kao tekstopisac i ja, Suad Arnautović, kao kompozitor. 

Poslije je „Golubicu“ 1983. godine snimio i ženski hor „Aprilke“ i objavio na LP ploči „Golubice sa Baščaršije“, te još nekoliko ansambala i interpratora uredno navodeći autore.

Dok sam ja sa komplet porodicom, pod granatama, preživljavao u opkoljenom Sarajevu u periodu 1992.-1995. Varešanović je ovu pjesmu, bez mog znanja i saglasnosti, 1994. godine ponovo snimio u Njemačkoj u duetu sa Halidom Bešlićem, pri tome  oskrnavivši tekst pokojnog Duška Trifunovića, te, prema informacijama koje sam dobio, istu prijavio kao svoje autorsko djelo u Republici Hrvatskoj, u BiH i šire.

S obzirom da je u Bosni i Hercegovini, nažalost, godinama vladalo bezakonje i haos u vezi sa zaštitom autorskih prava, to nisam poduzimao nikakve pravne korake na zaštiti svojih autorskih interesa, očekujući da će se Varešanović po povratku u BiH bar telefonom javiti. No, kako se ova praksa promijenila zahvaljujući angažmanu Asocijacije kompozitora muzičkih stvaralaca AMUS, to sam odlučio poduzeti korake na zaštiti svojih autorskih prava.

Iz tog razloga javno pozivam Hajrudina - Harija Varešanovića da prestane sa lažnim prikazivanjem autorstva moje kompozicije "Golubica", kako u Bosni i Hercegovini, tako i u susjednoj Hrvatskoj i šire. 

Ukoliko to ne učini, te mi ne pruži javnu moralnu i materijalnu satisfakciju za višegodišnje prisvajanje mojih autorskih prava, biću prinuđen da pokrenem odgovarajuće sudske postupke protiv Varešanovića za sankcioniranje neprihvatljive kriminalne prakse uzurpiranja tuđeg vlasništva", kaže u otvorenom pismu Dr. Suad Arnautović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak