Hadžići: Položen kamen temeljac za 'Sarajevo resort' (VIDEO)

Radiosarajevo.ba

Kamen temeljac za izgradnju kompleksa Sarajevo resort, u koji će investitori iz Kuvajta uložiti 35 miliona dolara, položen je danas u Hadžićima, javila je Anadolu Agency.

Objekat će imati vještačko jezero, površine oko 12.000 kvadratnih metara, potom zatvorene bazene, bilijarsku salu, salu za stoni tenis, terene za sportove sa loptom, sadržaje za djecu, te supermarket. Izgradnja bi trebala trajati 18 mjeseci.

Kako je u izjavi za medije kazao predstavnik investitora Golf Real estate d.o.o. Džasim El Kenderi, Bosna i Hercegovina je izabrana za ovu investiciju zbog dobrih prijateljskih veza između BiH i Kuvajta, te zbog velikog broja turista koji iz Kuvajta dolaze u BiH svake godine.

Najveći problem sa kojim se investitori koji žele ulagati u BiH susreću, jeste legislativa koja nije prilagođena investitorima, dodao je El Kenderi. Investitori iz Kuvajta očekuju da ti problemi budu riješeni što prije.

"Kada bi se investitori podstakli i bile im omogućene određene povlastice, dolazili bi više. Ne govorim samo o investitorima iz Kuvajta, već i Turske, Japana, Rusije i drugih zemalja. Druge zemlje u vašem susjedstvu povele su računa o tome, prepoznaju te mogućnosti, pa trebala bi i BiH", pojasnio je El Kenderi.

Odnosi između BiH i Kuvajta su veoma dobri na svim poljima, a to je bila prva zemlja koja je investirala u BiH po završetku rata, podsjetio je ambasador Kuvajta u BiH Nasir El Mutairi.

Prema riječima načelnika opštine Hadžići Hamde Ejubovića, svaki višemilionski projekat bitan je ne samo za jednu opštinu, već i za svaki kanton, ali i državu Bosnu i Hercegovinu.

"Ovakvi projekti otvaraju proces arapskih investicija u našoj državi, koje počinju ovakvim višemilionskim ulaganjem u oblast koju mi želimo da razvijamo u BiH, a to je turizam. Kako su oni sami otvorili sebi vrata i počeli dolaziti u BiH, i njihovi agilni privrednici prepoznali su šansu za posao, gradeći ova rezidencijalna naselja", kazao je Ejubović, dodavši kako je opština izašla ususret i u što kraćem roku omogućila investitorima da pribave svu potrebnu dokumentaciju i otpočnu sa gradnjom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak