Guitar Festival odgaja mlade muzičare

Radiosarajevo.ba
Guitar Festival odgaja mlade muzičare


Drugi po redu Sarajevo International Guitar Festival 2012. održat će se u periodu od 5. do 9. aprila, okupljajući vrhunske svjetske umjetnike i stručnjake na polju muzike za gitaru.

Organizator Sarajevo International Guitar Festivala je Udruženje gitarista u Federaciji Bosne i Hercegovine, a Sarajevo International Guitar Festival je svojim bogatim programom namijenjen svima, od učenika, studenata i profesora, do običnih građana, ljubitelja klasične gitare i klasične muzike općenito.

Kroz koncerte vrhunskih svjetskih umjetnika, SIGF nastoji obogatiti ponudu kulturnih dešavanja u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, i na taj način uvrstiti Sarajevo na kartu značajnih centara klasične gitare u svijetu. 

''Želja nam je da SIGF postane tradicionalna manifestacija koja će pokazati svu raskoš i bogatstvo Sarajeva, toplinu i gostoprimstvo njegovih građana, poručuju organizatori'', a direktor festivala Đani Šehu je posebno istakao važnost veze sa datumom kojim se obilježava 20 godina opsade Sarajeva i terminom održavanja festivala.

''Ovo je jedan od značajnijih festivala u polju umjetničke muzike, koje kod nas ustvari ima jako malo. Gitaristički je svijet poseban u svakom smislu, to je svijet koji mnogo komunicira, diskutuje, povezuje ljude... ako ovaj festival zaživi, uz punu podršku Muzičke Akademije, on će imati priliku prezentirati neke od vrhunskih gitarista. Cilj nam je usmjeravanje talenata i mladih muzičara iz srednjih muzičkih škola, tako da je ovaj festival u neku ruku vid odgajanja mladih muzičara'', izjavio je na današnjoj konferenciji za novinare dekan Muzičke akademije u Sarajevu Ivan Čavlović.

Svi koncerti u sklopu Sarajevo International Guitar Festivala će se snimati, te će CD kompilacije biti podijeljene muzičkim školama, a u pripremi je i knjiga, određen vid udžbenika za nastavnike u nižim muzičkim školama.

''U našem je interesu da jedan ovakav festival zaživi u našem gradu, a cilj je popuniti praznine u kulturnom životu BiH - to je moguće tek kroz proces saradnje različitih kulturnih organizacija'', kazao je Saša Salihović, direktor SarajevoArt-a.

Ulaz na koncerte koji će se održati u sklopu festivala je besplatan, osim za koncert Trio Joubrana, za koji će se od sutra moći nabaviti karte u iznosu od 10 i 15 KM.

Sav program Sarajevo Guitar Festivala možete pogledati na njihovoj zvaničnoj stranici.

 

Vrhunski umjetnici na Sarajevo Guitar Festu

 
 
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak