Grijanje i dalje po staroj cijeni

Radiosarajevo.ba
Grijanje i dalje po staroj cijeni

Vlada Kantona Sarajevo održala je jučer sjednicu, na čijem dnevnom redu se našla i odluka o utvrđivanja cijena toplotne energije.

Međutim, ova tačka je povučena sa dnevnog reda, a ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Zlatko Petrović još u srijedu je najavio kako ona neće biti razmatrana jer se nije uradio socijalni program kojim bi se zaštitile najugroženije kategorije stanovništva.

Jučer je Petrović istakao da zbog bolesti ministra rada i socijalne zaštite Muamera Bandića nije bilo moguće utvrditi socijalne mjere koje bi pratile donošenje i realizaciju ovakve odluke.

Da podsjetimo, Vlada će razmatrati poskupljenje grijanja za 23 posto, a ovo je odluka koja je u proteklih nekoliko sjednica trebala biti na dnevnom redu, ali do sada o njoj članovi Vlade nisu raspravljali.

Kad već nije bilo rasprave o grijanju, Vlada je raspravljala o zbirnom izvještaju o poslovanju javnih komunalnih preduzeća za 2012. godinu i to Toplana, Vodovoda i kanalizacije, Parka, Sarajevogasa, Tržnica i pijaca, Rada, Pokopa, Vodostana Ilijaš,  Komunalca Hadžići i JKP Trnovo. Vlada je prihvatila izvještaje o poslovanju svih preduzeća, osim izvještaja KJKP Vodovod i kanalizacija i KJKP Park, te je sve materijale uputila zastupnicima Skupštine Kantona na konačno izjašnjavanje, javlja Oslobodjenje.ba.

Negativnu ocjenu Vlade dobio je i izvještaj o radu u finansijskom poslovanju za 2012. godinu JU Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo, a o kojem će se također izjašnjavati Skupština KS-a.

Vlada je utvrdila i prijedlog odluke o davanju saglasnosti za izmjene i dopune finansijskog plana Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo za 2013. godinu jer je, kako je Služba obrazložila, došlo do povećanja prihoda i primitaka, te sada oni iznose 37.207.317,00 KM, dok su Finansijskim planom za 2013. iznosili 33.787.450,00 KM. Planom je utvrđeno da se ovaj višak sredstava plasira prema Fondu za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje lica sa invaliditetom, zatim kao doprinos za zdravstveno osiguranje nezaposlenih, novčana naknada za nezaposlena lica, te kroz mjere aktivne politike zapošljavanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak