Grbavica: Uskoro izgradnja župne crkve i pastoralnog centra

Radiosarajevo.ba
Grbavica: Uskoro izgradnja župne crkve i pastoralnog centra

U župi Svetog Ignacija Lojolskog u sarajevskom naselju Grbavica uskoro bi trebala započeti izgradnja župne crkve i pastoralnog centra, jer je ovih dana konačno dobivena građevinska dozvola, javlja Fena.

Ova župa, koja je povjerena isusovcima, jedino je područje njihove prisutnosti u Bosni i Hercegovini i broji oko 600 vjernika, od kojih je većina umirovljenika, a mnogi su bez posla i slabijeg materijalnog stanja. 

Župa je osnovana 27. jula 1979. godine za potrebe vjernika u tom dijelu grada, a od samog osnutka nije imala odgovarajućih prostorija za vršenje svoje pastoralne djelatnosti. 

Kako u vrijeme komunizma nije bilo moguće dobiti lokaciju za izgradnju župne crkve i pastoralnog centra, dosadašnje djelatnosti odvijale su se u prijašnjoj automehaničarskoj radionici u podrumu kuće koja je pretvorena u kapelicu, a rad s djecom i mladima u skromnim i skučenim prostorima isusovačke kuće. 

Nakon deset godina traženja lokacije, napokon je 2009. godine dodijeljena urbanistička dozvola, lokacija za izgradnju župne crkve i pastoralnog centra, a dobivena je i građevinska dozvola, 

Na upit, jesu li iz Općine besplatno dali lokaciju za gradnju župne crkve, budući da u javnosti postoje navodi kako je u svrhu izgradnje džamije dodijeljeno besplatno zemljište, za Katolički tiskovnu agenciju Biskupske konferencije BiH župnik i superior zajednice Družbe Isusove p. Krešimir Djaković, koji je ujedno odgovorna osoba za provedbu izgradnje je pojasnio da je za 'rentu', tj. građevinsku dozvolu, i zemljište, za koje je izrazio mišljenje da je skučeno i neatraktivno, a koje su i u Općini procijenili da je 'druga kategorija', uplaćeno skoro 300.000 KM. 

Troškove kupovine zemljišta, čija ukupna vrijednost iznosi 236.400 KM, snose Federacija BiH i Kanton Sarajevo, s tim što je FBiH već uplatila polovicu iznosa 118.200 KM, a Kanton Sarajevo do danas još nije ništa učinio, a Talijanska biskupska konferencija uplatila pomoć od 60.000 eura. 

Govoreći dalje o samoj izgradnji, izvijestio je da je na natječaj za izgradnju župne crkve i pastoralnog centra stiglo ukupno šest prijava, od kojih je prihvaćen izvođač radova Euro Ing d.o.o. Sarajevo, članica kompanije Milos Group. 

Potom je pojasnio da sada predstoji priprema lokacije za izgradnju uklanjanjem bespravnih objekata, barake i ograde, pri čemu, kako je kazao, nije naišao na protivljenje tokom razgovora sa susjedima. 

Svi oni koji mogu pomoći kako bi ova crkva u što skorije vrijeme ugledala svjetlost dana, svoj prilog mogu uplatiti na otvoreni žiro račun, prenosi KTA.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak