Gratz: Izgleda da će o gradonačelniku odlučiti šešir

Radiosarajevo.ba
Gratz: Izgleda da će o gradonačelniku odlučiti šešir


Predsjednik Naše stranke Dennis Gratz u razgovoru za Radiosarajevo.ba, nakon konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća Grada Sarajeva, iskazao je nezadovoljstvo ispred ove stranke jer je kandidat za gradonačelnika kojeg su oni predložili - Jakob Finci, dobio svega tri glasa 'za'.

Sarajlije će još sačekati na novog gradonačelnika

"Nismo očekivali ovakav razvoj situacije, zato što smo zaista vjerovali da će na kraju prevagnuti razum i deklarativni duh o Sarajevu kao centru multikulturalnosti i centru gdje živi jedna bolja Bosna i Hercegovina. Danas je, ipak, pokazano jedno gore lice", rekao je Dennis Gratz za Radiosarajevo.ba.

Sekretar Gradskog vijeća Grada Sarajeva Safet Krajišnik kazao je novinarima da prijedloge za gradonačelnika može dati bilo koji vijećnik te kako to otvara mogućnost da kandidat ponovo bude Jakob Finci na nastavku konstituirajuće sjednice koja je danas nakon osam sati zasjedanja prekinuta.
Ipak, današnja situacija se može ponoviti, ali Krajišnik kaže da će u međuvremenu uslijediti međustranački dogovori kako se to ne bi desilo, javila je Fena.

"Sasvim je jasno da je Finci najbolji kandidat, koji uz to još nije stranački kandidat, i vjerujemo da je trebao dobiti veću podršku. Vijećnici su glasali onako kakva im je bila politička direktiva. Nažalost, pokazali smo da smo još uvijek u političkom sistemu gdje se gledaju uskostranački politički interesi, a ne interesi građanki i građana Sarajeva", dodao je Gratz.

Da podsjetimo, s obzirom na to da ni nakon drugog kruga glasanja nije bilo pobjednika, odnosno, kako su Stjepan Kljujić (SDU) i Igor Kamočaji (SDP) imali po dvanaest glasova, odlučeno je da današnja sjednica bude prekinuta.

A, postoji mogućnost i da se gradonačelnik izvlači 'iz šešira', no to samo u slučaju da omjer glasova za kandidate bude 14-14. Danas to nije bilo moguće jer je na sjednici prisustvovalo 27 od ukupno 28 delegata.

"Na žalost, izgleda da će u ovakvoj situaciji odlučiti šešir. Nije mi drago što sam takav zaključak morao napraviti večeras, ali izgleda da ćemo mi Sarajlije dobiti ono što smo zaslužili., a to je da nam se prvi čovjek grada izvlači iz šešira", rekao je za naš portal Dennis Gratz.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak