GRAS, ViK i ZOI'84 počeli otplatu duga Elektroprivredi

Radiosarajevo.ba
GRAS, ViK i ZOI'84 počeli otplatu duga Elektroprivredi

Dugovanja kantonalnih preduzeća KJKP GRAS, KJKP Vodovod i kanalizacija, JU Studentski centar i ZOI '84 za električnu energiju preduzeću Elektroprivreda iznose 10.304.350 KM.

Prošle sedmice, direktor Elektroprivrede, Elvedin Grabovica upozorio je na milionska dugovanja i rekao kako će biti prekinuta isporuka električne energije ukoliko ne budu uplaćena dugovanja.

Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo, Jusuf Bubica za Radiosarajevo.ba potvrdio je da je postignut dogovor za preduzeće GRAS.

"Postignut je dogovor između Vlade Kantona, GRAS-a i Elektroprivrede. Od ukupnog duga koji je bio 3,3  miliona KM, uplaćeno je 500.000 KM odmah, dijelom iz tekućeg priliva preduzeća GRAS, a dijelom iz budžeta Kantona Sarajevo, a dijelom na ime subvencija koje Kanton inače uplaćuje preduzeću GRAS", rekao je Bubica.

Ove sedmice će biti napravljen zapisnik o reprogamu ostatka duga koji bi trebao biti uplaćen do kraja sljedeće godine.

Kontaktirali smo preduzeće Vodovod i kanalizacija. Kažu da je aktuelno isključenje struje posljedica nemogućnosti izmirenja finansijskih obaveza Preduzeća, pa tako i za električnu energiju.

"Ukupno dugovanje našeg preduzeća prema Elektrodistribuciji iznosi 6,3 miliona KM, uz napomenu, da se mjesečni računi za plaćanje električne energije kreću od 800 – 850 hiljada KM. Do 29. augusta, Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo uplatilo je 200.000 KM Vodovodu koji je po tom osnovu Elektroprivredi uplatio 810.000 KM", rečeno nam je u preduzeću Vodovod.

Preduzeće ZOI'84 je bilo suočeno sa velikim dugovanjima za električnu energiju.

 

"Uplaćeno je 40.000 KM Elektroprivredi, a za ostatak ćemo napraviti dogovor o izmirenju duga do kraja godine", rekla je za Radiosarajevo.ba Muamera Šehić, PR preduzeća ZOI'84.

Podsjećamo, dug za električnu energiju preduzeća ZOI'84 je bio oko 215. 000 KM. 

Studentski centar čeka dogovor o plaćanju dugovanja 

Emir Kadrić, direktor JU Studentski centar Sarajevo, čiji dug prema Elektroprivredi iznosi 217.517 KM, kaže da je u kabinetu premijera Federacije Bosne i Hercegovine, zajedno za federalnim ministrom obrazovanja, Damirom Mašićem dogovoreno da se obavi radni sastanak.

"Dogovorili smo da obavimo radni sastanak sa direktorom Elektroprivrede koji bi podrazumijevao dogovor o partnerskom odnosu, u smislu da sve dosadašnje zatezne kamate, na osnovu uplata vrate Studentskom centru, kako bi Centar bio bez obaveza plaćanja električne energije", rekaoje Kadrić za Radiosarajevo.ba.

Kadrić podsjeća da su zakašnjenja u plaćanju izazvana isključivo neplaćanjem obaveza kantona prema Studentskom centru.

"Jedan od prijedloga je i da Kantoni koji nam duguje sredstva plaćaju fakture Studentskog centra za električnu energiju bez zateznih kamata, a da doznačavaju razliku Studentskom centru, čime bi mi bili zadovoljni", rekao nam je Emir Kadrić.

Sastanak sa ministrom Damirom Mašićem i studentima je zakazan za petak, a Kadrić naglašava da će biti dogovoren i sastanak sa direktorom Elektroprivrede, kako bi se što prije iznašlo rješenje za Studentski centar.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak