GRAS u četvrtak bez struje, a građani bez javnog prevoza

Radiosarajevo.ba
GRAS u četvrtak bez struje, a građani bez javnog prevoza

JP Elektroprivreda d.d.-Sarajevo danas je saopćila da će u četvrtak, 29.08.2013.godine, zbog neizmirenih dugovanja obustaviti isporuku električne energije KJKP GRAS Sarajevo kojom će biti obuhvaćena i mreža za napajanje tramvajskog i trolejbuskog saobraćaja.

U četvrtak, 29.08.2013.godine biće obustavljena i isporuka električne energije  za upravnu  zgradu KJKP Vodovod i kanalizacija d.o.o. Sarajevo.

Elvedin Grabovica, generalni direktor JP Elektroprivreda d.d.-Sarajevo, u obrazloženju odluke o obustavi isporuke navodi:

"Menadžment JP EPBiH neće dozvoliti da zbog neodgovornosti, nestručnosti i nemara resornih kantonalnih ministarstava i uprava drugih kompanija, bude dovedeno u pitanje poslovanje JP EPBiH. Ukoliko se nemar odgovornih za ovakvu situaciju nastavi, JP EPBiH će zbog drugih, također biti kompanija s problemom u poslovanju. S obzirom na to da će obustava isporuke električne energije biće izvršena u  još uvijek aktuelnoj sezoni godišnjih odmora i školskih raspusta, ovaj radikalni korak bi trebalo da bude poticaj odgovornim za ovu situaciju, da probleme dugovanja javnih preduzeća  hitno riješe", piše Avaz.ba.

Pat pozicija

Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Jusuf Bubica u izjavi za Radiosarajevo.ba je rekao da je to dug koji se mjesecima gomila, te da je Elektroprivreda već slala upozorenja preduzeću GRAS.

"GRAS je u 'Pat poziciji'. Novca nema, dugovi se gomilaju. Ova situacija se što prije mora rješavati i to na najvećem nivou. Vrtimo se svi u krug, trebamo što prije neko ozbiljno rješenje", rekao je Bubica i dodao da ukoliko dođe do isključenja električne energije preduzeću GRAS, opet će ispaštati građani. 

"Ovo je ozbiljno upozorenje. U četvrtak ćemo opet imati haos, jer građani neće imati javni gradski prevoz, neće raditi trolejbusi i tramvaju, a znamo šta to znači za Sarajevo", zaključio je ministar Jusuf Bubica. 

Obustava isporuke električne energije biće izvršena zbog neizmirenih dugovanja koja iznose:

KJKP GRAS Sarajevo: 3,3 miliona KM ( period maj 2012.- juli 2013.godine)
KJKP Vodovod i kanalizacija d.o.o. Sarajevo: 6,6 miliona KM (period decembar 2012. - juli 2013.godine).

Ukoliko KJKP Vodovod i kanalizacija d.o.o. Sarajevo u roku 7 (sedam) dana ne riješi problem dugovanja prema JP Elektroprivreda d.d.-Sarajevo, obustava isporuke biće izvršena i za pumpne stanice, što može dovesti do reduciranja u snabdijevanju.  

Kako je ranije upozoravano, doći će do obustave isporuke električne energije  KJKP ZOI 84 Olimpijski centar, JU Studentski centar Sarajevo, Tehnički remontni zavod Hadžići d.d i Centar Skenderija d.o.o. Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak