GRAS: Ništa od štrajka 17. aprila

Radiosarajevo.ba
GRAS: Ništa od štrajka 17. aprila


Nenajavljeni štrajk radnika GRAS-a koji je trajao osam dana prekinut je u srijedu nešto prije 19,00 sati.

Ranije je štrajk bio najavljen za 17. april, ali kako je u razgovoru za Radiosarajevo.ba istakao Amir Muminović, zamjenik predsjednika Sindikata komunalne privrede GRAS-a, štrajka neće biti.

"Nama niko ništa nije obećao, osim ovog zaključka Vlade Kantona da će se, kada saobraćaj krene, krenuti u razgovoreza ozdravljenje GRAS-a. Meni je došla informacija da su uposlenici poćeli razmišljati o saobraćaju i da pokažu još jednom dobru volju i da se nadaju da ih ova Vlada neće iznevjeriti kao što su to radile prethodne vlade", pojasnio je za Radiosarajevo.ba Muminović razloge prekida štrajka koji je počeo 3. aprila.

"Sindikat GRAS-a je dva dana prije ove obustave saobraćaja zakazao štrajk za 17. april zbog problema koji su u GRAS-u. Osnovni zahtjev je bio da Vlada zajedno s predstavnicima GRAS-a počnu zajedno rješavati probleme preduzeća", rekao je Muminović za naš portal.

On je dodao da u ovom trenutku nema potrebe za štrajkom, ali da ta mjera nije isključena u budućnosti u slučaju da Vlada ne ispoštuje dogovoreno.

"Desilo se što se desilo. Nije se procedura mogla provoditi. Zaključak Skupštine Kantona Sarajevo jeste upravo ono što su naši osnovni zahtjevi. U ovom momentu nema potrebe za štrajkom. Ispoštovalo se da se krene u pregovore i ukoliko se odluke koje se dogovore počnu sprovoditi nikakve potrebe za štrajkom neće biti.", dodao je u razgovoru za naš portal Muminović.

On je dodao da će, ako Vlada pusti da GRAS nastavi propadati, štrajk sigurno biti organizovan.



"Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo je imalo krizni štab koji i dalje radi, samo ne radi više na obezbjeđenju alternativnog saobraćaja, već radi na raspodjeli linija koje će raditi GRAS i Centrotrans. GRAS i prije nelegalne obustave nije saobraćao u punom kapacitetu, obavljao je saobraćaj na 60 posto linija. Četrdeset posto linija će biti preusmjereno na preduzeće Centrotrans", rekao je ministar Jusuf Bubica za Radiosarajevo.ba.

"Zahvaljujem se svim prevoznicima koji su nam izašli u susret. Novac će tim prevoznicima biti preusmjeren shodno poslu koji su obavili, od sredstava koja su bila namijenjena preduzeću GRAS i na taj način ćemo riješiti problem do sljedećeg štrajka", rekao je ministar Bubica.

Na pitanje da li je ovo dugoročno rješenje i da li će Centrotrans nastaviti saobraćati na linijama koje su im dodijeljene, Bubica kaže da Ministarstvo saobraćaja priprema Zakon o cestovnom prevozu KS koji će uskoro biti u proceduri.

"Taj Zakon predviđa, shodno nalozima konkurentskog vijeća, da sve gradske linije idu na tender, i ne znamo ko će dobiti te linije, to je stvar tenderske procedure i komisije koja će vršiti odabri prevoznika u Sarajevu", rekao je ministar Bubica za naš portal.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak