GRAS: Neka se Vlada KS izjasni - šta žele od nas?

Radiosarajevo.ba
GRAS: Neka se Vlada KS izjasni - šta žele od nas?

U prostorijama Javnog komunalnog preduzeća GRAS u Sarajevu danas je održana press konferencija, a novinarima su se obratili direktor Omer Hadžiomerović i predsjednik Sindikata komunalne privrede u GRAS-u Adnan Himzanija.

Hadžiomerović je prezentovao prijedloge ''za ozdravljenje preduzeća'' koji će biti upućeni Vladi Kantona Sarajevo.

''Za GRAS postoje dva rješenja. Prvo je stečaj koje preduzeće ne zagovara, a koji je rezultat dugovanja i tužbi radnika. Drugo rješenje je urgentno provođenje predloženih sanacionih mjera i stabilizacija GRAS-a'', kazao je Hadžiomerović.

Hadžiomerović je napomenuo da je GRAS simbol grada Sarajeva, da su tramvaji i trolejbusi dio imidža olimpijskog grada i da je GRAS institucija s kojom niko nema pravo da se igra, da niko nema pravo da se zbog ličnog interesa igra sa sudbinom ovog preduzeća, okreće glavu i probleme gura pod tepih. 

"Smatramo da stečaj nije optimalno rješenje, ali i ne bježimo od činjenice da do stečaja može doći ukoliko vlasnik GRAS-a odluči da je to jedino rješenje. Ne možemo prihvatiti ideju da do stečaja dođe ishitreno i da iza toga ne stoji vizija i plan zbrinjavanja zaposlenika GRAS-a", rekao je direktor ovog preduzeća.

Omer Hadžiomerović je iznio zajedničke prijedloge direktora, Skupštine preduzeća i nadzornog odbora koje će uputitit Vladi Kantona Sarajevo. 

Iz GRAS-a traže donošenje odluke o korekciji tarifnog sistema, odluku o usklađivanju cijena pretplatnih karata subvencioniranih korisnika (penzioneri, đaci i studenti ), sa cijenom osnovne mjesečne karte. Dalje traže primjenu Odluke Vlade KS o obaveznojo kupovini mjesečnih karata od strane budžetskih korisnika. Jedan od zahtjeva je i donošenje Odluke  kojom se rješava zaštita sistema naplate (definirati status revizora). GRAS traži i donošenje Odluke o pokretanju procedura izmjene Kolektivnog ugovora i njegovoj primjeni. Zahtjevaju i utvrđivanje načina finansiranja obaveza u 2014. godini, te izjašnjavanje o nivou podrške investicionim projektima (obnova voznog parka).

Direktor GRAS-a je na današnjoj sjednici rekao da treba pristupiti hitnom rješavanju problema koji prijete kolapsom, a to je izmirenje dospjelih, a neizmirenih višemilionskih obaveza. To podrazumijeva izmirenje obaveze plaćanja PDV-a, plaćanje računa za električnu energiju, produženje Sporazuma sa Zavodom za zdravstveno osiguranje i rješavanje tužbi radnika. 

Prisutnim novinarima se obratio i predsjednik Sindikata komunalne privrede GRAS-a Adnan Himzanija.

''Mi podržavamo prijedloge o kojima je govorio direktor. Ponavljam, ministar Jusuf Bubica je ubica GRAS-a", te dodao da ministar saobraćaja Kantona Sarajevo zagovara stečaj ovog preduzeća. 

Himzanija je najavio da radnici preduzeća neće raditi za Bajram ukoliko ne dobiju junsku platu, te da ukoliko Vlada Kantona Sarajevo prihvati predložene mjere, radnici će pristati na smanjenje toplog obroka sa 12 KM, na 8 KM. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak