GRAS i dalje u štrajku, u gradu vozi 40 autobusa

Radiosarajevo.ba
GRAS i dalje u štrajku, u gradu vozi 40 autobusa

 

U Sarajevo je jutros stiglo još 14 autobusa koji su se uključili u alternativni prijevoz građana nakon što su početkom prošle sedmice GRAS-ovi radnici stupili u štrajk.

“Jutros smo dobili 14 novih autobusa, od toga sedam iz Autoprevoza Banja Luka, dva iz Konjica, četiri iz Mostara i jedan iz Jablanice”, kazao je jutros agenciji Fena ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Jusuf Bubica dodavši kako bi prema dogovoru taj konačan broj novih autobusa trebao da bude 40.

“Apeliramo na građane da imaju razumijevanje i pomognu nam da se trajno riješimo pitanje GRAS-a, jer postepeni ustupci i kupovanje socijalnog mira vodi nas u sve dublju i dublju provaliju iz koje neće moći izaći ni Vlada ni GRAS. Bolje je da se ovo jednom presječe, da se napravi rez, da se pitanje GRAS-a kvalitetno i definitivno riješi. To mora biti malo bolno i za GRAS i za grad i građane i za Vladu ali jednom se mora nešto uraditi”, naglasio je Bubica.

“Tokom vikenda očekujemo još 26 vozila, tako da bi trebalo da u ponedjeljak, kada počne radna sedmica, u dobroj mjeri imamo pokrivene sve linije koje je ranije obavljao GRAS”, dodao je Bubica.

On je istakao kako je Vlada KS prije nekoliko dana pozvala je sva preduzeća iz naše zemlje koja raspolažu s autobusima da se uključe u alternativni prijevoz u Sarajevu: “Naišli smo na veliko razumijevanje susjednih općina i gradova koji su se odazvali na naš apel. U prvom redu, vodeći alterantivni prevoznik je Centrotrans Eurolines, oni su imali najveće kapacitete koje su stavili na raspolaganje. I mi ćemo u narednih par dana u dobroj mjeri normalizirati saobraćaj.”

Naglasio je kako nijednog razloga nije bilo da se zaustavi saobraćaj, te kako je motiv za ovo političke prirode.

“Vlada KS je ovog puta čvrsto odlučila da neće praviti nikakve ustupke nego da ide na potpunu reogranizaciju preduzeća GRAS koji je pravilo strahovite probleme jer su veliki gubitaši. Oni su imali mjesečno između milion i po i dva miliona KM gubitka. Tako da je Vlada više nije u stanju da pokriva njihove gubitke i njihov javašluk”, kazao je Bubica dodavši kako GRAS ima i veliki broj viška zaposlenih.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak