GRAS: 16. novembra potpuna obustava saobraćaja?

Radiosarajevo.ba
GRAS: 16. novembra potpuna obustava saobraćaja?


Krajem oktobra na sastanku Saveza samostalnih sindikata BiH (SSSBiH) i članova predsjedništva Sindikata komunalne privrede KJKP GRAS, odlučeno je da će 16. novembra radnici ovog preduzeća organizovati štrajk.

Štrajk će biti održan ukoliko se radnicima GRAS-a ne uplate  doprinosi, zaostale plaće i druge nadoknade, u skladu sa kolektivnim ugovorom i zakonima

Adnan Himzanija, predsjednik Sindikata komunalne privrede podružnica GRAS-a, u razgovoru za Radiosarajevo.ba istakao je da do 16. novembra ima vremena, te da se nada da će se iznaći rješenje.

"Ja se iskreno nadam da neće doći do štrajka i da će gospoda koja sjede u Vladi naći način da isplate bruto plate radnicima GRAS-a, a o ostalim problemima ćemo sjediti i pregovarati", rekao je Himzanija za Radiosarajevo.ba.

Međuti, ukoliko radnici stupe u štrajk doći će do potpune obustave saobraćaja, što, po riječima Himzanije neće biti prvi put. Štrajk će trajati sve dok se ne riješe uslovi Sindikata, potvrdio nam je predsjednik Sindikata komunalne privrede podružnica GRAS-a.

Podrška radnicima GRAS-a

Kantonalni odbor Samostalnog sindikata radnika komunalne privrede u FBiH - Sarajevo, dao je podršku Sindikalnoj organizaciji komunalne privrede u GRAS-u za  pokretanje svih aktivnosti s ciljem ostvarivanja radničkih prava, pa i za organizovanje štrajka.

Ovaj kantonalni odbor smatra da sve aktivnosti oko organizacije i održavanja generalnog štrajka treba provesti u skladu sa zakonskim i drugim propisima koji regulišu tu oblast.

Kantonalni odbor Samostalnog sindikata radnika komunalne privrede u FBiH - Sarajevo, u saopćenju za javnost, ističe da očekuje od odgovornih za loše stanje u GRAS-u  da osiguraju sredstva za uplatu  doprinosa, redovnu isplatu plaća i drugih nadoknada zaposlenicima tog preduzeća, u skladu sa kolektivnim ugovorom i važećim zakonskim propisima, kako bi se se izbjeglo  organizovanje štrajkova, a koji u najvećoj mjeri izazivaju nezadovoljstvo građana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak