Gradska uprava: Usklađivanje plata omogućilo bi uštede

Radiosarajevo.ba
Gradska uprava: Usklađivanje plata omogućilo bi uštede

Zvaničnici Gradske uprave Grada Sarajeva pozvali su vijećnike Gradskog vijeća da na sjednici planiranoj za sutra prihvate odluku o usklađivanju plata i naknada u organima Grada Sarajeva s federalnim Zakonom o platama i nadoknadama u organima vlasti FBiH koji je donio Federalni parlament te naglasili da bi to omogućilo znatne uštede.

"Ako bismo svi razmišljali na način da trebamo napraviti uštede u budžetu, da svoje odluke trebamo uskladiti sa Zakonom što nam je zakonska obaveza te ako ne budemo išli u sferu politikanstva, mislim da možemo očekivati dobar ishod usuglašavanja ove odluke sa Zakonom, bez obzira na koeficijent", kazao je danas na pres-konferenciji zamjenik gradonačelnika Aljoša Čampara.

Precizirao je da je to zakonska obaveza te da je već prošla godina dana a ta obaveza usklađivanja spomenutih akata nije izvršena.

"Zakon je predvidio da za isto radno mjesto ide ista plata", kazao je Čampara.

Na pres-konferenciji je precizirano da se "usklađivanjem neće smanjiti plata državnih službenika, ali će se smanjiti onaj dio njihovih primanja koja su im trenutno povećana izvan konteksta zakona“.

Po riječima gradonačelnika Ive Komšića, sadašnja primanja državnih službenika veća su od plata i to povećanje ide od pet do 40 posto.

"Vijećnici znaju da je to tako, ali ipak neće da prihvate prijedlog odluke koju smo poslali. Potrošili smo nekoliko sjednica na to. U javnost se plasira informacija da mi hoćemo da povećamo plate, to nije tačno. Prema našim simulacijama, primjenom ove odluke koja mora biti usklađena sa Zakonom ukupni trošak na plate mjesečno bi bio manji nego sad, a sad je on potpuno netransparentan. Kao gradonačelnik nemam uvida u to po kojem osnovu neko prima ta povećanja, a trebalo bi da imam", kaže Komšić.

Istaknuto je da je, uprkos mnogobrojnih poteškoća i reduciranog budžeta za gotovo trećinu u odnosu na prošlu godinu i naslijeđenog duga ranijeg saziva, ovaj saziv Gradske uprave Sarajeva pozitivno poslovao i dosad ostvario znatne uštede, a ispunili su sve planirane obaveze i izmirili dio duga ranije administracije.

"To je rezultat rigorozne štednje. Te uštede bi mogle biti i veće da je Gradsko vijeće prihvatilo naše prijedloge odluka koje smo dali o platama funkcionera i državnih službenika u Gradskom vijeću i Gradskoj upravi", kazao je Komšić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak