Gradska uprava podržava reformu Ustava F BiH

Radiosarajevo.ba
Gradska uprava podržava reformu Ustava F BiH

Grad Sarajevo djelovat će kao efikasnija institucija, a gradonačelnik i članovi gradske uprave bit će odgovorniji pred građanima nakon što se usvoji reforma Ustava Federacije BiH. 

Zaključak je ovo današnje konferencije za novinare koju su u Gradskoj upravi održali gradonačelnik Ivo Komšić i dopredsjedavajući Gradskog vijeća Miro Lazović

Osvrnuvši se na preporuke Ekspertske grupe koju je, u cilju izrade reforme Ustava Federacije BiH, prije nekoliko mjeseci angažirala administracija vlade SAD, predstavnici Grada izrazili su svoju podršku promjenama. 

Na izuzetno posjećenoj konferenciji za novinare, danas je rečeno da će se ovim konačno riješiti status Sarajeva koji je trenutno, kao što je slikovito objasnio Miro Lazović, kao čardak ni na nebu ni na zemlji. 

Sarajevo - grad bez nadležnosti i odgovornosti trenutno je izvan hijerarhije državnih institucija, okupljajući pod svojom kapom četiri općine i vršeći više protokolarnu nego stvarnu funkciju. 

Urediti nadležnosti Grada

Novim ustavom uredile bi se nadležnosti grada, te ubrzalo donošenje zakona koji bi to osigurali - Zakona o Glavnom gradu Federacije i Zakona o lokalnim samoupravama, koji još nije usvojen na nivou KS. 

Istovremeno Grad Sarajevo bio bi i glavni grad države BiH, o čemu treba da se donese Zakon o glavnom gradu Države. 

Uz to, Grad Sarajevo imao bi karakter lokalne zajednice i podlijegao zakonu o lokalnoj samoupravi, što je u potunosti u skladu sa Evropskim standardima. 

Ivo Komšić naglašava kako treba pozdraviti i prijedlog da se gradonačelnik i njegovi zamjenici biraju neposredno, na općim izborima, a ne kao sada u vijećničkim klupama. Ovo će nas približiti Evropskoj praksi i podrazmijevat će mnogo više odgovornosti izbornih zvaničnika, ali i povećati njihove mandate za funckionalnije djelovanje. 

Komšić je povodom ovoga podsjetio na nedavnu situaciju da Sarajlije 5-6 mjeseci nisu imali gradonačelnika jer stranke nisu mogle da se dogovore ko će to biti. Novi Ustav minimizirat će ovakav scenarij. 

Reforma ustava podrazumijeva da će se Grad sastojati od osam općina, a članovi uprave podržavaju ovu inicijaticu smatrajući da nadležnosti grada trebaju pratiti infrastrukturu. Trenutno, nadležnosti Grada prestaju na kraju općine Novo Sarajevo, iako se infrastruktura (vodotok, ceste itd...)  proteže i dalje. Ubuduće bi pod gradsku upravu ušle i općine Ilidža, Hadžići, Vogošća i Ilijaš. 

Problem nacionalne izbalansiranosti 

Jedina primjedba koju su Komšić i Lazović iskazali na predjedlog reforme Ustava Federacije BiH, tiče se inicijative da se Sarajevskom kantonu pripoje općine Breza, Vareš, Visoko i Olovo, te dijelovi Podrinjskog kantona. Gradski zvaničnici smatraju da bi se u tom slučaju etnička izbalansiranost grada značajno izmijenila u korist samo jedne nacije, što može biti argument "neprijateljima multietničke BiH za njenu dalju razgradnju po naconalnom principu". 

Kako bi se ovo izbjeglo, Gradska uprava Sarajeva predlaže da se u tom slučaju Kantonu Sarajevo pripoje i općine Kiseljak, Kreševo i Busovača, čime bi se nacionalna slika izbalansirala, a ovo pripojavanje imalo bi infrastrukturno opravdanje. 

Opća primjedba na prijedlog reforme usmjerena je i na njeno tempiranje prije reforme Ustava BiH. Gradski zvaničnici smatraju da promjena federalnog Ustava treba biti prva faza u promjeni ustava BiH, te da samo u tom slučaju ima smisla. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak