Gradit će se Univerzitetska biblioteka

Radiosarajevo.ba
Gradit će se Univerzitetska biblioteka

Vlada Kantona Sarajevo je na prvom dijelu 94. redovne sjednice prihvatila Projekt izgradnje i opremanja Univerzitetske biblioteke Univerziteta u Sarajevu na lokalitetu Kampusa, uz zahvalnost Kraljevini Saudijskoj Arabiji koja je donirala sredstva u iznosu od oko 15 miliona eura za ovu namjenu, prenosi Fena.

Sredstva su osigurana iz granta Saudijskog fonda za razvoj, a planirano je da se i iz budžeta Kantona Sarajevo u periodu od 2013. do 2015. godine izdvoje dodatna sredstva od 3.859.082,00 eura namijenjena za plaćanje PDV-a koja će se vratiti Kantonu Sarajevo s ciljem potpunog zatvaranja finansijske konstrukcije za realizaciju ovog projekta.

Oprema za bolnicu Abdulah Nakaš

Usvojen je i Prijedlog odluke o prihvatanju zaduženja po Kreditnom sporazumu između BiH i Uni Credit Bank Austrija AG za finansiranje Projekta nabavke opreme za potrebe JU Opća bolnica Prim. Dr. Abdulah Nakaš u iznosu od 7.475.000,00 eura, te je upućen Skupštini Kantona Sarajevo na razmatranje i usvajanje. U pitanju je robni beskamatni kredit odobren na 15,5 godina uz grace period od 5,5 godina.

Ovim sredstvima će biti nabavljena najsavremenija oprema za odjeljenja hirurgije, ginekologije i akušerstva, interne medicine, nauropsihijatrije, te anestezije i intenzivne terapije ove bolnice.

Nove uniforme za pripadnike MUP-a

Vlada Kantona Sarajevo je jednoglasno usvojila Informaciju o provedenom postupku nabavke uniformi pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo te provedenim laboratorijskim analizama o ispitivanju kvalitete nabavljene opreme od strane jedinih referentnih kuća za ovu vrstu poslova u BiH, a u pitanju su Euro Inspekt iz Sarajeva i Jugo Inspekt iz Banje Luke, te ju je uputila Skupštini Kantona kao informativni materijal.

Također je usvojena Informacija MUP-a Kantona Sarajevo o poduzetim aktivnostima u vezi sa izdavanjem/zamjenom ličnih dokumenata.

Data je podrška svim poduzetim aktivnostima kako bi se uspješno odgovorilo zahtjevima građana Kantona Sarajevo te njihove aplikacije obrađivale u najkraćem roku.

Zbog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ličnoj karti državljana BiH, koji je stupio na snagu u ovoj godini, u MUP-u Kantona je izvršeno odgovarajuće usklađivanje obrazaca lične karte, kao i aplikacija prema kojima će se izdavati pomenuti dokumenti.

Iz istog razloga, Vlada KS je prihvatila Idejni projekt dogradnje i adaptacije prostora objekta Treće policijske uprave MUP-a KS smještenog u Novom Gradu, inače najmnogoljudnijoj općini u BiH.

Planirano je da se do juna 2013. godine izgradi dodatni, potpuno novi prostor, gdje će biti smještena šalter sala i određeni broj administrativnih kancelarija u ovoj policijskoj upravi sa sredstvima u iznosu od oko 700 hiljada KM. Sredstva za ovu namjenu su osigurana zahvaljujući ostvarenim prihodima MUP-a KS u ovoj godini, saopćeno je iz Press službe Kantona Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak