Grad(i)svijest - šta donose Dani arhitekture 2012

Radiosarajevo.ba
Grad(i)svijest - šta donose Dani arhitekture 2012


I ovogodišnje proljeće u Sarajevu će biti u znaku arhitekture. Pod sloganom “Grad(i)svijest” održavaju se peti po redu Dani arhitekture 2012., od 10. do 13. maja.

„To je poziv za sve, graditelje i građane da iniciramo i razvijamo svijest o urbanoj sredini. Pored početne ideje o usavršavanju studenata i profesionalaca iz domena arhitekture i urbanizma, događaj otvara nove horizonte prema svim 'stvaraocima i korisnicima grada'“, kažu organizatori.

Organizacija sa bazom u Sarajevu, skupa sa svojim kolegama iz Bosne i Hercegovine i inostranstva, želi da postavi pitanje grada budućnosti i ugosti one koji iskustvom mogu pomoći da “Dani arhitekture” budu istinski dijalog graditelja i građana. Sve to podrazumijeva razmjenu iskustva, analizu savremenih arhitektonskih i urbanističkih projekata te razmišljanja o tome šta grad čini urbanom cjelinom, te kako ga, u istom trenutku, razviti i sačuvati.

Kao i prethodnih godina, pored predavanja (ex cathedra i interaktivna predavanja, u smislu prezentiranja koncepta rada stručnjaka) program prate i izložbe, panel-diskusije, radionice s građanima, prostorne intervencije, (inter)akcije u gradu s ciljem ostvarivanja kontakata s ljudima koji su profesionalno, direktno ili indirektno u vezi sa ovom stukom ali i šire naobrazbe studenata, arhitekata i, uopće, ljubitelja arhitekture i umjetnosti.

Kroz relaciju grada sa drugim uticajnim faktorima predstavjamo teme: “Grad i održivost”, “Neformalni gradovi”, “Grad i umjetnost” , te “Arhitektura i urbani dizajn”. Najavljujemo i izložbu španskih arhitekata “Eksplozija grada” ali i predavanja: Studio UP (Hrvatska), Besnik Aliaj (Albanija), Helen & Hard (Norveška), Peter Sägesser (Švicarska), Marc Neelen & Ana Džokić (Holandija, Srbija) … i druge aktivnosti u prvoj polovnini mjeseca maja.

Program će se odvijati na zanimljivim lokacijama od arhitektonskog značaja ili lokacijama na čije stanje ovom prilikom upozoravamo skrećući pažnju na njihovu problematiku ili neki pozitivni aspekt od šireg značenja. Svi zainteresovani posjetioci će biti dobrodošli da zajedno s nama grade svijest o urbanim procesima, gradu i arhitekturi, poručuju iz Dana arhitekture.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak