Građanska i politička prava najčešće se krše

Radiosarajevo.ba
Građanska i politička prava najčešće se krše

U 2012 godini Odjel za zaštitu građanskih i političkih prava Institucije ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine zaprimio je 1.737 predmeta, što je 55,60 odsto od ukupnog broja registriranih predmeta u Instituciji ombudsmena BiH za prošlu godinu, kaže se u saopštenju ove institucije.

U odnosu na strukturu povređenih prava iz nadležnosti Odjela (sudovi, uprava, imovinsko-pravni odnosi, pristup informacijama, vladina i ministarska imenovanja, policija, javne isprave itd), i dalje je najveći broj registriranih žalbi u odnosu na postupanje sudova (637).

Građani se najčešće obraćaju zbog dužine trajanja sudskog postupka i neefikasnog izvršenja sudskih odluka.

Prava vezana za radno-pravni status

Iako postoji niz objektivnih i subjektivnih faktora koji utiču na dužinu postupka pred sudovima, ombudsmeni primjećuju da određen broj žalbi ukazuje da iako zakon nalaže hitnost postupanja, predugo traju procedure donošenja odluka o egzistencijalnim pitanjima građana, kao što su prava vezana za radno-pravni status, isplata zaostalih potraživanja iz radnog odnosa, te naknada raznih vidova štete.

Posebno je u segmentu izvršenja sudskih odluka značajno ukazati da se veoma često odluke sudova ne poštuju i dosta vremena mora proći da se okonča izvršenje istih.

Najveći broj predmeta registriranih u 2012. godini a koji su se odnosili na postupanje uprave (381) odnosio se na dužinu trajanja upravnog postupka, šutnju administracije, neefikasnu reakciju inspekcijskih službi i nepostupanje organa uprave u zakonskim rokovima prilikom odlučivanja o različitim zahtjevima stranaka. Na osnovu registriranih žalbi ombudsmeni su dužni da istaknu prisutnost lošeg funkcioniranja uprave, a na što utječe niz okolnosti, uključujući između ostalog i različito utvrđene nivoe nadležnosti, nedostatak pravne pouke na pojedinim prvostepenim upravnim aktima, nestručnost uposlenika i sl.

Problem i imovinska prava

Građani su se Instituciji ombudsmena u prošloj godini obraćali i zbog nemogućnosti mirnog uživanja nekog svog imovinskog prava (150), a struktura izjavljenih žalbi je najbolja potvrda, da se u ovoj oblasti još uvijek u znatnom broju krše prava građana BiH.

Saznanja do kojih su došli postupajući po žalbama građana i pokretanjem predmeta po službenoj dužnosti u navedenim, i ostalim oblastima iz nadležnosti ovog Odjela, ombudsmeni će prezentirati u okviru Godišnjeg izvještaja ove institucije za 2012. godinu, o čemu će javnost biti blagovremeno informirana, dodaje se u saopštenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak