Građani upozoravaju: Nadležni općinski organi ignorišu deponiju

Radiosarajevo.ba
Građani upozoravaju: Nadležni općinski organi ignorišu deponiju

Uprava za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo donijela je rješenja za građevinske firme GP PUT Sarajevo, EUROASFALT Sarajevo i HP INVESTING Mostar kojim je tim firmama naređeno da odmah obustave dovoz i deponovanje kamenog i zemljanog materijala na privatnu parcelu na Kobiljači. Ova parcela  graniči s državnom šumom u odjelu “30” GJ (gospodarska jedinica) “Donja Lepenica”, navodi Fena.

Firme kojima je izdato rješenje najkasnije u roku od tri dana trebaju pisanim putem ili usmeno obavijestiti postupajućeg inspektora o poduzetim mjerama koje su naređene u rješenjima, rečeno je Feni u Kantonalnoj upravi za inspekcije poslove.

Razlog za donošenje ovih rješenja jest nepostojanje odobrenja za izvođenje radova od nadležnog općinskog organa.

Osim toga, usljed deponovanja veće količine materijala na navedenoj parceli došlo je do pomjeranja tog materijala, prilikom čega je zatrpana i uništena državna šuma i šumsko zemljište na površini oko dva hektara.

Formirana deponija predstavlja potencijalno klizište, što će, ukoliko se deponovanje nastavi, prouzrokovati veće uništenje državne šume i šumskog zemljišta, kao i stambenih i drugih objekata koji se nalaze u neposrednoj blizini” navode iz Kantonalne uprave.

U postupku inspekcijskog nadzora, koji je na ove okolnosti izvršen i 23.oktobra, šumarski inspektor na licu mjesta izdao je zabranu daljnjeg izvođenja radova.

Dan nakon toga, doneseno je i rješenje kojim je Kantonalnoj upravi za šumarstvo naređeno da u roku od sedam dana preduzme mjere iz svoje nadležnosti.

Tačnije, ovim rješenjem Kantonalnoj upravi za šumarstvo naređeno je da, između ostalog, utvrdi visinu nastale štete, te pokrene postupak protiv odgovornih osoba, odnosno kompanija koje izvode protivpravne radove, što je dužna shodno Zakonu o šumama KS-a.

Grupa građana s područja naselja Kobiljača danas je upozorila da je navedena nelegalna deponija napravljena na privatnome zemljištu u navedenom naselju na području općine Ilidža, bez urbanističke, građevinske i ekološke dozvole.

Također, građani upozoravaju da su osim ugrožavanja šumskog dobra – desetina hiljada kubika smrče, jele, bukve i graba na površini 40-50 duluma državne zemlje radi lične koristi vlasnika privatne firme, ugroženi i privatni posjedi i imovina vlasnika uz navedenu parcelu.

Građani su također danas upozorili da se i pored zapisnika, mišljenja i upozorenja nadležnih inspekcija materijal i dalje deponije te da nadležni općinski organi sve to ignorišu i time odobravaju navedenu ekološku katastrofu.

Direktor firme Braća Mujić, koju građani navode kao navodnog vlasnik spornog zemljišta,  Hasan Mujić u izjavi Feni kazao ja da navedena firma nema nikakve veze za nelegalnom deponijom niti je vlasnik zemljišta na kojem nalazi sporna deponija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak