Građani Fojnice neće dozvoliti gradnju hidrocentrale

Radiosarajevo.ba
Građani Fojnice neće dozvoliti gradnju hidrocentrale


Izgradnja mini hidrocentrala na području općine Fojnica, već godinama izaziva gnjev lokalnog stanovništva koje ne želi podržati uništavanje ekosistema i biološke raznovrsnosti na ovom području. U posljednjih desetak godina izgrađeno je čak šest mini centrala, a građani su odlučni u namjeri da spriječe nastavak nepotrebne eksploatacije prirodnih bogatstava ovog prostora.

Zbog toga se posljednjih sedmica sve glasnije protestvuje u fojničkim mjesnim zajednicama koje izgradnju centrala ne podržavaju iz brojnih razloga. 

Company PEEB ima sve dozvole za gradnju

Danas je u kancelariji općinskog načelnika Salkana Merdžanića održan i  novi sastanak sa predstavnicima investitora Company PEEB iz Travnika, na kojem se nije našlo rješenje problema pa bi gradnja mini hidrocentrale Luke, trebala početi 3. septembra kako je i ranije najavljeno.

Iz travničke kompanije najavljuju planirani početak radova uvjereni da imaju sve potrebne dozvole za gradnju


S druge strane, mještani najavljuju proteste sve dok se ne postigne dogovor, a čitav problem nastao je zbog izdavanja pojedinih FERK-ovih dozvola (Regulatorna komisija za električnu energiju FBiH) bez prethodnih konsulatacija sa predstavnicima stanovništa kojih se kompletna gradnja najviše tiče. 

Stanić: ''Nejasna je promjena stava MZ Dusina''

''Borićemo se legalnim sredstvima jer bi ova odluka direktno pogodila stanovnike naselja Luke i Gojevići. Ne želimo prihvatiti besmislene odluke, angažovali smo advokata koji je stvar doveo do suda. Nejasna je i uloga susjedne mjesne zajednice Dusina koja je zajedno s nama krenula u ovu tešku borbu, ali su se negdje na pola puta odvojili i sada podržavaju gradnju. 

Podršku mještanima pružila su sva udruženja za zaštitu prirode s područja općine Fojnica.

Mislim da će zdrav razum ipak pobijediti s obzirom da se sva relevantna udruženja koji imaju veze s ovim problemom, drže s jedinstvenim stavom – nema gradnje dok se ne pronađe rješenje koje će zadovoljiti obje strane'', kazao je za Radiosarajevo.ba Branko Stanić, jedan od inicijatora zaustavljanja gradnje MHE Luke. 


''Sve u skladu sa zakonima''

U općini Fojnica od početka imaju jasan stav o gradnji MHE Luke.

''Općina će podržavati svako rješenje koje je u skladu sa zakonima. Građani se ne trebaju ljutiti na nas već na one koji su te zakone donijeli'', kratko je za Radiosarajevo.ba izjavio Salkan Merdžanić, načelnik općine Fojnica

Početak gradnje zakazan je, dakle, za ponedjeljak a građani Fojnice sve su glasniji u svom revoltu i najavljuju nove velike proteste. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak