Građani BiH najviše vjeruju medijima, slijede vjerske zajednice

Radiosarajevo.ba

Mediji su i nadalje institucija kojoj se najviše vjeruje u Bosni i Hercegovini, slijede vjerske zajednice i nevladin sektor - jedan je od glavnih zaključaka istraživanja.

Objavljeni su rezultati istraživanja javnog mišljenja o medijskim slobodama u BiH, kvaliteti novinarstva i trendovima u medijskoj zajednici. 

Istraživanje je rađeno metodom CATI (anketiranje putem telefona), na slučajno odabranom uzorku od 503 građana BiH. 

građani BiH najmanje vjeruju političarima i političkim strankama, no u odnosu na prethodnu godinu povjerenje je poraslo u vjerske zajednice, a palo prema: 

- nevladinom sektoru,
- međunarodnoj zajednici,
- institucijama vlasti,
- političarima i strankama. 

Neke od zanimljivih rezultata istraživanja pogledajte u našoj fotogaleriji - između ostalog i to koliko građani BiH vjeruju Televiziji, a koliko interentu, te šta zamjeraju novinarima 

Građani smatraju da mediji svojim izvještavanjem pojačavaju tenzije u društvu, a čak 80% građana smatra kako je novinarsko djelovanje politički motivirano. 

Među ispitanicima u RS-u bilježi se blagi porast zadovoljstva prema medijima u Federaciji, dok se prema istim medijima među građanima iz Federacije bilježi blagi pad zadovoljstva. 

A kad je riječ o zadovoljstvu medijima u RS-u,  ispitanici u Federaciji su u puno većoj mjeri iskazali nezadovoljstvo nego ispitanici u RS-u, kojima su takvi mediji u značajnoj mjeri prihvatljivi. Nastavlja se trend nezadovoljstva ispitanika iz jednog entiteta radom medija u drugom entitetu. 

Najveći dio ispitanika smatra da je sloboda medija, kako u FBiH, tako i u RS-u, malo ili nikako prisutna, takođe se zaključuje na osnovu istraživanja koje je provedeno za Udruženje novinara BiH.  

Ekspertska diskusija

Povodom istraživanja, u sarajevskom Media Centru će se u četvrtak 8.maja u 12,00 održati eksperstka debata. 

Komentatori rezultata istraživanja bit će: Lejla Turčilo (Fakultet političkih nauka Sarajevo), Vuk Vučetić (Filozofski fakultet Istočno Sarajevo), te Senad Avdić (Slobodna Bosna), a moderator će biti Eldin Hadžović                                   

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak