Grad naručio nova slova za spomenik ubijenoj djeci

Radiosarajevo.ba
Grad naručio nova slova za spomenik ubijenoj djeci

Nakon nedavne krađe bronzanih slova na postamentu Spomen-obilježja ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992.-1995. u Velikom parku (13 slova i 1 broj), u najstrožijem centru grada, na lokalitetu koji je pod nadzorom policije, Gradska uprava je dogovorila izradu novih slova i broja.
Gradska uprava smatra također kako je nedopustivo što su se određene grupe samovoljno upustile u postavljanje „alternativnih slova“ na Spomen-obilježje 

Kako su saopštili, bronzana slova i broj naručeni su kod akademskog kipara Enesa Sivca, a na postament Spomen-obilježja bit će postavljena već u utorak. 

Ono što je svakako zanimljivo jeste insistiranje gradonačelnika Alije Behmena i Gradske uprave da su slova ukradena, iako je glasnogovornik MUP-a Irfan Nefić – i u izjavi za Radiosarajevo.ba – istakao kako slova nisu ukradena već spala nakon pranja ulica.

MUP: Slova sa spomenika ubijenoj djeci su - spala

Gradskoj upravi nije odgovoreno

„Povodom ozbiljnosti situacije i s obzirom da je Gradska uprava finansirala postavljanje video-nadzora, Grad i gradonačelnik su 14. juna uputili pismo kantonalnom ministru MUP-a Muhamedu Budimliću, komesaru MUP-a KS Vahidu Ćosiću i načelniku 1. Policijske uprave Fahrudinu Halaču (...)

Do danas Gradska uprava nije dobila očitovanje policijskih dužnosnika na ovaj dopis, kao što nam zvanično nije odgovoreno ni na dopise od prije nekoliko mjeseci povodom otuđenja bisti književnika u Malom parku, Velikom parku i ispred Akademije likovnih umjetnosti“, ističe se u saopštenju.

Stoga je Gradska uprava danas (21. juna) ponovno poslala urgenciju na sve adrese policijskih dužnosnika u Kantonu Sarajevo i očekuju pravovremeno reagovanje na nju, saopćeno je iz Uprave.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak