Gender Trouble: 'Ćuti kad muškarac priča!'

Radiosarajevo.ba

FOTOGALERIJA

U četvrtak 13. juna, 2013. u organizaciji Internacionalnog teatarskog festivala MESS sa početkom u 19 sati u Umjetničkoj galeriji BiH, izložbom radova banjalučke umjetnice Sandre Dukić - 'Ja se straha bojim', 'Anatomija ženskih osjećanja' i 'Savjeti', bit će otvoren ovogodišnji 'Gender Trouble' u okviru programa Undiplomatic Art.

Program Gender Trouble ove godine u svoj fokus propitivanja i problematiziranja stavlja objektiviziranje muškaraca i žena kroz performativnu umjetnost, te objektiviziranje same žene kroz likovnu umjetnost. Kao dio ovogodišnjeg programa, u subotu 15. juna, 2013. u 19 sati također u Umjetničkoj galeriji BiH, bit će održan zanimljiv performans 'Le goût' Annie Vigier / Franck Apertet (les gens d'Uterpan).

''Internacionalni teatarski festival MESS sa programom Gender Trouble namjerava nastaviti sa ciljem utemeljavanja platforme za predstavljanje problematike sa kojom se suočavaju žene i marginalizovane skupine kako sa umjetničkog tako i sa društvenog, ekonomskog i institucionalnog aspekta'', istakla je Selma Spahić, koordinatorica umjetničkih programa Festivala MESS najavljujući ovaj program. 

Djela Sandre Dukić, prve umjetnice na prostoru Republike Srpske sa direktnim feminističkim djelovanjem, na nov i pomalo šaljiv način problematiziraju društvene i političke promjene koje su zadesile žene u bosanskohercegovačkom društvu tokom devedesetih. Sagledavajući žensku poziciju u privatnom i javnom životu kroz složene odnose prema 'drugosti', Sandra Dukić aludira na historijske paradigme koje su se desile tokom socijalističkog i postsocijalističkog vremena.

Radove autorice možete pogledati na ovom linku.

Pored ovih izložbi, program ovogodišnjeg Gender Trouble 2013 sastoji se i od performansa 'Le goût' Annie Vigier / Franck Apertet (les gens d'Uterpan). Riječ je o  konfontirajućem performansu u kojem učesnici i učesnice satima gledaju u publiku koja dođe, otvarajući prostor za različito tumačenje u različitim sredinama, konotirajući sa prostorom i postavljenim izložbama i instalacijama i otvarajući značenja u odnosu na kontekst u kojem se izvodi. 

Ulaz na programe je slobodan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak