Gdje god vidiš malo drvo, snijeg sa njega stresi

Radiosarajevo.ba

Nakon što je Sarajevo osvanulo prekriveno bijelim pokrivačem, zatekavši građane neobičnim prizorom za ovo doba godine, snijeg je već načinio dosta štete na drveću u našem gradu. A kako do veće štete ne bi došlo, apeluje se na građane, pravna lica i privredne subjekte da, koliko je u njihovoj moći, učine na sprječavanju daljeg uništenja.

"Poziva se stanovništvo Kantona Sarajevo, pravna lica i privredni subjekti sa područja Kantona da se, u okviru svojih mogućnosti, maksimalno angažiraju na uklanjanju snijega sa grana voćki, drveća i drugog rastinja, s ciljem sprečavanja lomljenja grana, a time i ublažavanja eventualne štete nastale iznenadnim padanjem snijega", stoji u saopštenju Civilne zaštite Kantona Sarajevo.

Saradnica za informiranje u preduzeću Park Alidijana Hamza, potvrdila je Feni da su radnici ovog preduzeća od ranih jutarnjih sati angažovani na skidanju snijega s krošanja stabala i uklanjanju polomljenih grana sa saobraćajnica. "Sva raspoloživa radna snaga i mehanizacija je na terenu, a u svim parkovima zbog izlistalog lišća i težine snijega te njegovog zadržavanja koje povija krošnje možemo već sada reći da je stanje dosta teško, dok će šteta na stablima biti velika", istakla je Hamza.

Za sada radnici Parka uspijevaju uklanjati snijeg i zaštititi mlada stabla, ali ukoliko se padavine nastave ovim intenzitetom, bit će mnogo štete. Iz Parka su također apeliovali na sve javne ustanove, vatrogasne brigade, civilnu zaštitu, škole i druge subjekte da daju svoj doprinos na uklanjanju snijega s krošnji stabala koji se nalaze uz njihove objekte, jer je svako spašeno stablo od posebnog značaja za Sarajevo.

Najteže stanje za sada je u Novom Sarajevu (Vilsonovo šetalište), Novom Gradu i Ilidži (Velika aleja, saobraćajnica prema Hrasnici).

Svi možemo pomoći: Parolu Gdje god nađeš zgodno mjesto tu drvo posadi, ostavićemo za neka vedrija vremana, a građani Sarajeva danas mogu pomoći vođeni parolom Gdje god vidiš malo drvo, snijeg sa njega stresi.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak