Gavrilo Princip - terorist ili borac za slobodu (FOTO)

Radiosarajevo.ba

Jučer je obilježena stogodišnjica "pucnja koji je promijenio historiju" - atentata gavrila Prinicpa na nadvojvodu Franza Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju

U skladu s velikim panoom koji je postavljen na Muzej Atentata, a na kojem se osim Gavrila Principa nalaze riječi: "Heroj ili terorist", i dalje u bh. javnosti traje polemika oko toga. 

Dok je u Sarajevu stogodišnjica Sarajevskog atentata obilježena veličanstvenim koncertom Bečke filharmonije i spektakularnim performansom "Stoljeće mira nakon stoljeća ratova", u Višegradu se slavilo na drugačiji način.

Podrške članovima Mlade Bosne nije nedostajalo ni u Sarajevu.

U dnevnim novinama Oslobođenje objavljen je pomen Gavrilu Principu, dok se ispred Muzeja Atentata među vijencima cvijeća mogao vidjeti i onaj namijenjen i članovima Mlade Bosne.

Nekoliko građana je tokom koncerta Bečke filharmonije protestiralo noseći maske Gavrila Principa.

Na internetu je objavljena i fotografija grupe mladića kod Latinske ćuprije u Sarajevu sa srbijanskom zastavom i transparentom na kojem piše "Srpski princip zauvek živi".

I ovaj put se dokazalo da pojam "tolerancije" u Sarajevu nije samo floskula, već realno stanje svijesti građana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak