Gavrilo Grahovac poništio dozvolu za snimanje Angelini Jolie

Radiosarajevo.ba
Gavrilo Grahovac poništio dozvolu za snimanje Angelini Jolie


Kako je najavljeno, u srijedu su predstavnice udruženja Žene žrtve rata trebale da se sastanu sa Gavrilom Grahovcem, još uvijek aktuelnim Ministrom za kulturu, sport i nauku F BiH.

Razlog sastanka je sporni scenarij filma koji režira proslavljena glumica Angelina Jolie, čiji bi se dijelovi trebali snimati i na teritoriji Kantona Sarajevo. Žene žrtve rata tražile su da se dozvola za snimanje poništi, s obzirom da je, navodno, scenarij baziran na priči o bošnjačkoj djevojci koja se, nakon zarobljavanja i mučenja u srpskom logoru, zaljubi u vojnika koji ju je silovao.

Tim povodom, u srijedu je u popodnevnim satima iz Ministarstva stiglo saopćenje za medije koje u cijelosti prenosimo:

Zamjenik premijera Federacije Bosne i Hercegovine i federalni ministar kulture i sporta Gavrilo Grahovac danas se, na zahtjev Udruženja „Žena - žrtva rata“, a u vezi sa snimanjem igranog filma „Untitled Love Story“, sastao s predsjednicom i članicama Udruženja Bakirom Hasečić, Zibom Jažić, Razom Omerović, Sanjom Milović i Amrom Mujanović. Sastanku je prisustvovao i predstavnik Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava prof. dr. Muhamed Šestanović, saopćio je Kabinet federalnog ministra Grahovca.

Predstavnice Udruženja navele su kako je, prema njihovim saznanjima, u filmu „Untitled Love Story“ riječ o ljubavnoj priči između silovane žene i njenog silovatelja. Kako su i same žrtve masovnog sistemskog silovanja, predstavnice Udruženja ističu da je takva priča za njih nedopustiva. Također, smatraju da bi ženama, žrtvama silovanja, ovakav scenarij nanio dodatnu duševnu bol.

Predsjednica Udruženja Bakira Hasečić interesirala se da li postoji zakon na nivou Federacije Bosne i Hercegovine na osnovu kojeg bi se moglo zaustaviti snimanje navedenog filma. Ministar Gavrilo Grahovac pojasnio je da, prema važećoj zakonskoj regulativi, Federalno ministarstvo kulture i sporta izdaje odobrenje ukoliko se film snima na području više kantona. Ukoliko se, pak, snima na području jednog od kantona, nadležno je kantonalno ministarstvo.

Nakon uvida u dokumentaciju koju je dostavilo Udruženje za razvoj filmske znanosti „Skaut film“ iz Sarajeva, utvrđeno je da je Federalno ministarstvo kulture i sporta izdalo Odobrenje za snimanje filma, koje je potpisala pomoćnica federalnog ministra za kulturno-historijsko naslijeđe i kulturu Angela Petrović, a s kojim ministar Grahovac nije bio upoznat. Kako zahtjev nije u skladu sa Zakonom, nepotpun je i uz njega nije priložen neophodni scenarij, ministar Gavrilo Grahovac je danas donio Rješenje o poništenju tog odobrenja.

Udruženje za razvoj filmske znanosti „Skaut film“ iz Sarajeva ima mogućnost da, u skladu sa Zakonom, ponovno dostavi zahtjev sa neophodnom dokumentacijom, saopćeno je iz Kabineta ministra Grahovca. (kraj saopćenja)

...

Podsjećamo, iako se većina filma snima u Budimpešti, planirano je da se neke scene snime u Sarajevu. To je potvrdila i glavna glumica u filmu Zana Marjanović, koja na press konferenciji pred odlazak u Budimpeštu, nije smjela govoriti o detaljima iz scenarija.

S obzirom na reakcije iz Udruženja Žene žrtve rata, oglasila se i služba Angeline Jolie koja je predstvnicama ovog udruženja poručila da bi željela da se sastane s njima. Na ovo je Bakira Hasečić, predsjednica udruženja odgovorila da "nema potrebe".

Za razliku od ovog sastanka za koje članice ne žele da se desi, one su pak insistirale da ih primi ministar Gavrilo Grahovac, te Emir Hadžihafisbegović, Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo, koji im još nije odgovorio na zahtjev.

Pitanje koje su javno postavile članice udruženja je "Ko je Angelini Jolie i na osnovu kakve dokumentacije izdao dozvolu da smije snimati na teritoriji Kantona Sarajevo"



Kao i sve ostalo što ima veze sa Angelinom Jolie, ova vijest nije prošla neprimjećeno. Vijest su prenijeli svi veći regionalni mediji, ali i strani portali i blogovi, oslanjajući se na tekst koju je objavio Reuters. Kao i mi, naše komšije su u blagoj nevjerici s obzirom na apsurdnost situacije koja nije zasnovana na činjenicama već na rekla-kazala principu i prepričavanju scenarija koji je Ministarstvo tek dobilo na uvid, s obzirom da je sinopsis ono što su prvobitno zahtijevali. Edin Šarkić je ispred producentske kuće „Skaut Film“ iz Sarajeva za Reuters izjavio da su saznali da dokumentacija mora biti dopunjena te da su scenarij proslijedili Ministarstvu. Također je opovrgnuo tvrdnju članica udruženja Žene - žrtve rata koje tvrde da je film zasnovan na priči o ljubavi silovane žene i njenog silovatelja.

„To nije tačno. Niko od njih nije imao priliku da pročita scenarij. U svakom slučaju Angelinin film nije zasnovan na takvoj priči, niti je ona žena koja bi radila tako nešto i namjerno nekog povrijedila“ izjavio je Šarkić za Blic, te dodao da je uvjeren da će problem biti riješen do kraja sedmice.

Da li ćemo ikada prestati biti smijurija? "Bosanci zabranili Angelini da snima film u Sarajevu", kaže srpski Blic...Čuj to?

Rasplet priče tek slijedi...

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak