Gas pojeftinjuje, a grijanje u Sarajevu poskupljuje?

Radiosarajevo.ba
Gas pojeftinjuje, a grijanje u Sarajevu poskupljuje?

Adnan Kreso, direktor BH Gasa rekao je za Oslobođenje da će cijena prirodnog gasa biti manja nego do sada.

BH Gas je, kako kaže Kreso, 10. jula poslao zahtjev Vladi Federacije BiH, odnosno Ministarstvu energije, rudarstva i industrije, da gas bude jeftiniji 8,04 posto za distributivna preduzeća, dakle, prema Sarajevogasu i, samim tim, prema građanstvu.

Kreso kaže da očekuje da će Vlada FBiH odobriti ovaj prijedlog, tako da bi se pojeftinjenje primjenjivalo retroaktivno od 1. jula.

Grijanje u Sarajevu će poskupjeti

Iako gas treba da pojeftini, Kreso je istakao da će grijanje u Sarajevu poskupjeti, obrazlažući da je cijena grijanja nerealna i da dugo nije usklađivana sa cijenom gasa.

On je podsjetio da je prije nekoliko dana smanjena isporuka gasa Sarajevu za 50 posto "da bi upalili crveno svjetlo, svjetlo upozorenja, da na svojim plećima ne mogu imati Sarajevo".

"Mi moramo ravnopravno posmatrati sve potrošače, ne samo Sarajevo, koje jeste najveći potrošač, ali i naš najveći dužnik s više od 47 miliona KM duga", rekao je Kreso.

Također je istaknuo da su se davno stekli uvjeti da Sarajevogas bude skinut sa sistema.

Kreso je rekao i da je optimist kada je riječ o naplati dugovanja od TG Birač.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak