Garaža kod Narodnog pozorišta se neće graditi

Radiosarajevo.ba
Garaža kod Narodnog pozorišta se neće graditi

Skoro sedam godina vlasti u Kantonu Sarajevo (KS) najavljuju gradnju podzemnih garaža kod Narodnog pozorišta, ali prema svemu sudeći od ovog projekta neće biti ništa.

Ministar saobraćaja KS od ranije najavljuje da će raskinuti ugovor s koncesionarom Centrotrans-transport, jer je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH stopirala ovaj proces.

"Oni su jasno iznijeli stav da se u zaštitnom pojasu koji zauzima skoro 50 posto zemljišta oko pozorišta ništa ne smije graditi. Mi još razgovaramo i pregovaramo, ali realno moramo odustati od gradnje", ističe ministar Bubica u razgovoru za Oslobođenje.

Komisija je u maju ove godine razmotrila projekt gradnje podzemne garaže i izrazila bojazan da to može dovesti do oštećenja nacionalnog spomenika, te da je gradnja garaža moguća van zone zaštite uz garanciju investitora da izvođenje radova i kasnije korištenje garaže neće uticati na stabilnost konstrukcije i sam rad nacionalnog spomenika.

Kako kaže oko 1.610 kvadrata zemljišta je u zoni gdje je zabranjena gradnja, a na preostalom dijelu od 3.416 kvadrata koji se nalazi van zaštitne zone moguća je gradnja uz uslove koje bi propisalo federalno Ministarstvo prometa i komunikacija i Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika.

"To bi značilo da bismo trebali izvršiti reviziju projekta na način da se poštuju zone i mjere zaštite definisane odlukom Komisije", kaže Bubica

"S obzirom na to da su kantonalno i federalno ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša izjasnili kao nenadležni za izdavanje urbanističke saglasnosti i izdavanje odobrenja za izvođenje radova, a posebno imajući u vidu da je Centrotrans-transport robe tužio Kanton Sarajevo i da traži naknadu štete od dva miliona maraka, Ministarstvo saobraćaja na čijem sam čelu je zaključilo da je ugovor o koncesiji za izgradnju podzemne garaže štetan za Kanton Sarajevo", govori Bubica.

Bubica je istakao da će se Vlada KS predložiti vansudska nagodba u cilju raskidanja ugovora te naknada štete tako da se koncesionaru preda na korištenje javni parking kod Narodnog pozorišta na određeni vremenski period.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak