Galerija 11/07/95: Čuvanje sjećanja na srebrenički genocid

Radiosarajevo.ba
Galerija 11/07/95: Čuvanje sjećanja na srebrenički genocid

"Za potpuni trijumf zla potrebno je da obični čovjek ne učini ništa" - citat je koji će vas dočekati na ulazu u Memorijalnu galeriju 11/07/95. Umjetničke fotografije Tarika Samaraha, potresno su nijeme i upozoravajuće u isto vrijeme, a čine osnovu stalne postavke.

Galerija se nalazi na adresi Trg fra Grge Martića 2, u neposrednoj blizini Katedrale, a prostire se na 300 kvadratnih metara.
Galerija je zvanično otvorena 12. jula 2012.

Nakon spomen sobe na Mezarju i stalne postavke fotografija u Tvornici akumulatora u Potočarima, ovo je prva galerija u cijelosti usmjerena na očuvanje sjećanja na najveći genocid nakon holokausta.

Njeni su inicijatori Udruženje građana Kultura sjećanja, a veliku pomoć pružili su im TIKA - Turska uprava za međunarodnu saradnju, te Općina Stari grad koja je omogućila korištenje prostora na adresi Trg Fra Grge Martića 2 (pored sarajevska Katedrale, na trećem katu iznad apoteke). 

U miru i tišini

"Koncept postavka i fotografije Tarika Samaraha svojom estetskom i dokumentarističkom dimenzijom govore mnogo više od svakog pokušaja dodatnog učitavanja. Zato iskreno preporučam u tišini i miru pogledati cijelu postavku", govorio je Ivica Pandžić, ispred Udruženja Kultura sjećanja.

Za unutarnje uređenje zaslužan je arhitektonski studioMecolada (Lada Maglajlić i Nedžad Hrelja), dok dizajn potpisuje Enes Huseinćehajić

U galeriji se nalazi i fotografija 'Majka Srebrenice pred plakatom Ane Frank' o kojoj opširnije možete pročitati ovdje, kao i fotografije koje su poslužile kao inspiracija Ahmedu Imamoviću za film Belvedere opširnije ovdje

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak