GAK: Porodilje su donijele infekciju MRSA

Radiosarajevo.ba
GAK: Porodilje su donijele infekciju MRSA

Nakon velikog pritiska javnosti da sazna razloge i detalje o infekciji MRSA na Ginekološko-Akušerkskoj klinici u Sarajevu, rukovodstvo ove klinike se obratilo novinarima.

Jedno od ključnih pitanja bilo je: zašto su odgovorni zvaničnici GAK-a krili informaciju o infekciji od javnosti. Na to pitanje Prof. dr. Sebija Izetbegović je odgovorila da u trenutku kada je informacija izašla u javnosti, nije bilo zaraženih u klinici, te da se tek nakon toga utvrdilo da bakterija postoji.

Faris Gavrankapetanović je u uvodu svog izlaganja rekao kako postoje dva načina kontrole infekcije: interni nadzor i komisija za interhospitalne infekcije koja je sačinjena od uposlenika Kliničkog centra i jednog eksternog člana epidemiologa.

"Posljednja redovna kontrola eksternog audita prema ugovoru Kliničkog centra i Zavoda za javno zdravstvo Sarajevo je učinjena 5. maja i 25. maja 2010 godine. Dodatnu kontrolu Klinički centar je naručio za 28. juni i ona se provodi tri dana." rekao je Gavrankapetanović.

Od prvog januara do danas na Klinički centar su primljene 23 bebe sa zarazom MRSA. Primjećen je blagi porast broja beba sa promjema na koži u periodu od kraja maja do početka juna ove godine.

Kako je bakterija MRSA uopće došla u ovu kliniku? Doktorica Izetbegović je izjavila da je jedan broj porodilja došao u kliniku zaražen virusom MRSA. Nakon što je otkrivena infekcija, počeli su stalni pregledi i testiranja trudnica, pri dolasku na kliniku i nakon poroda. Izetbegović je rekla da u GAK-u nije bila ni jedna zaražena beba.


Prof. dr. Sebija Izetbegović (Foto:radiosarajevo.ba/Denis Ruvić)

Prim.dr. Snježana Mehanić je izjavila da zakon ne nalaže da porodilje koje ulaze u kliniku za akušerstvo budu provjerne na kliconoštvo. "Kliconoštvo se provjerava uzimanjem brisa iz nosa i grla. One dolaze da se porode, sa sobom donose infekciju , često ne znajući da su kliconoše. Moguće kliconoše su i posjetioci porodilja i osoblje." doktorica Mehanić je još dodala da je teško utvrditi da li je infekcija aktivirana u porodilištu ili van njega.

Prisutni doktori, koji predstavljaju kliniku su naglasili da je higijena jedna od bitnijih stvari kojom se trebaju pozabaviti svi ljudi ukoliko ne žele da budu zaraženi.

Na pitanje medija kako je moguće da u ovakvim lošim higijenskim uslovima koji vladaju u klinici porodilje održavaju osnovnu higijenu doktorica Izezbegović je rekla da postoje uslovi za elementarnu higijenu.

Na ovo je reagirao kolega koji je uputio pitanje Generalnom direktoru KCUS Gavrankapetanoviću: - Kako će se održavati elementarna higijena kada nema dasaka na WC šoljama? Gavrankapetanović je zaobišao odgovor na ovo pitanje i obratio se drugoj novinarki.


Faris Gavrankapetanović (Foto:radiosarajevo.ba/Denis Ruvić)

Na isto pitanje odgovor je dala Azra Čamidžić, član tima za IHI "Veliki broj porodilja prođe kroz kliniku i rasporede se na mali broj šolja koje imamo. Plastična daska je vrlo slaba, i lako se pohaba. Normalno ako pukne daska moramo je skloniti jer da ne bi ozljedila koju ženu. Teško je obezbjediti tako veliki broj polomljenih daski." bilo je opravdanje za ovakvo loše stanje. Niko nije spomenuo da bi razlog lošim higijenskim uslovima možda mogla biti i loša organizacija rada.

Kao najbolji način sprječavanja infekcije doktori preporučuju redovno i temeljno pranje ruku, jer se infekcija prenosti preko ruku.

Još jedno od vrućih pitanja je i preseljenje GAK-a na novbu lokaciju, koje je više puta odgađano. Razlozi za ovo su "duge tenderske procedure i nepripremljenost prostorija u kojima će biti smještena klinika". Preseljenje klinike na novu lokaciju se očekuje 10.08.2010.

Vezano:
Inspektori u klinikama KCUS-a
Potvrđeno: 23 djeteta tretirana zbog infekcije MRSA-om
Zašto su porodilje s Koševa premještene u podrume?
Pronađena bakterija MRSA na Ginekološko-akušerskoj klinici
Kanabis sprječava širenje bakterije MRSA
Sarajevo: Više od 20 beba zaraženo gnojnom infekcijom kože
Šta je to bakterija MRSA

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak