FOTO: Zapušteni Spomen-park na Vracama sklonište za narkomane i napuštene pse

Radiosarajevo.ba

Historijsko-memorijalni kompleks Spomen-park na Vracama već duži niz godina je mjesto koje je bolje zaobilaziti.

Iako se u toku svake godine vrše građanske akcije čišćenja ovog spomen-obilježja, za potpunu obnovu i očuvanje ipak je potrebno nešto više, a to podrazumijeva i veću brigu vlasti i novac kao i strategiju i plan obnove.

Upravo ovo zadnje je ono što nedostaje i što Spomen-park na Vracama čini "zamrznutim" u poslijeratnom vremenu. Onoga trenutka kada kročite ovdje, imate dojam da je posljedni rat u BiH tek završen.

Najveća oštećenja Spomen-park na Vracama pretrpio je upravo za vrijeme rata 1992.–1995. kada je bio pod kontrolom Vojske Republike Srpske. Ipak, sada kada je prošlo 20 godina od završetka rata, sve je ostalo nepromijenjeno i vremenom još više propada.

Na zidovima austro-ugarske tvrđave iz 19. stoljeća gdje se nekad nalazilo preko 9.000 imena građana Sarajeva ubijenih za vrijeme fašističkog terora, sada se može pronaći tek pokoje slovo i broj koji se slučajno održao na svom mjestu.

Vremenski uslovi, ratna razaranja, ali i vandalizam u poslijeratnom periodu učinio je da se na ovom zidu unutar tvrđave više ne može pronaći niti jedno cijelo ime i prezime. Kamena slova i brojeve možete vidjeti razbacane po zemlji, zajedno sa odbačenim špricama koje su koristili narkomani, praznim flašama alkohola i raznim smećem.

Nekoliko napuštenih pasa našlo je sklonište unutar tvrđave, gdje im ljudi donose hranu i vodu. Osim njih i nekoliko "slučajnih" turista i prolaznika, čini se da nema više tragova života. U neko bolje i drukčije vrijeme, do sada bi sasvim sigurno sve bilo obnovljeno, a Spomen-park na Vracama bio bi nezaobilazan brojnim turistima i nalazio bi se na listama turističkih vodiča.

Do tada, ovo spomen-obilježje napravljeno u znak sjećanja na žrtve fašističkog terora i stradanja Drugog svjetskog rata ostaje kakvo jeste: zapušteno, uništeno i zaboravljeno.

Kako danas izgleda Spomen-park na Vracama, pogledajte u fotogaleriji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak