FOTO: U Sarajevo stigla britanska Kraljevska princeza Anne

Radiosarajevo.ba

Na Sarajevski aerodrom sletio je avion kojim je u posjetu Bosni i Hercegovini, povodom 20 godina od genocida u Srebrenici, stigla britanska Kraljevska princeza Anne. Ona će u našoj zemlji boraviti do subote, kada će prisustvovati komemoraciji u Potočarima. 

Kao zvanična izaslanica britanske vlade, princeza Anne upriličit će nekoliko sastanaka u našoj zemlji, a između ostalog obići će i Galeriju 11/07/95 posvećenu žrtvama Srebrenice.   

Princeza Anne poznata je kao velika humanitarka, predsjednica ili pokroviteljica oko 340 organizacija, s oko 500 javnih angažmana godišnje. Između ostalog, Princeza Anne je predsjednica organizacije Save The Children, koja pomaže djeci te svoje ispostave ima po cijelom svijetu, pa tako i u BiH.   

Počasna je predsjednica nekoliko univerziteta i vojnih postrojbi Velike Britanije. Često se u javnosti može vidjeti u vojnoj kraljevskoj uniformi, ali i u terenskoj odjeći, s obzirom na prirodu njenih humanitarnih angažmana. Pogledajte fotogaleriju 

Kraljevksa princeza Anna je drugo dijete i jedina kćerka britanske kraljice Elizabete i njenog supruga, vojvode od Edinburgha. Riječ je o mlađoj sestri princa Charlesa. Titulu Kraljevske princeze dobila je 1987. i ona je sedma nositeljica tog naslova u povijesti Velike Britanije. Rođena je 15. augusta 1950 i krštena pod imenom Anne Elizabeth Alice Louise. Školovala se u Velikoj Britaniji i Francuskoj, a već s osamnaest godina, princeza je preuzela svoje prve javne angažmane. 

Prva je članica britanske kraljevske obitelji koja je učestvovala na Olimpijskim igrama, boreći se u konjičkim sportovima. Na evropskim prvenstvima u konjičkom višeboju osvojila je zlatnu (1971.) i dvije srebrne medalje (1975.)

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak