FOTO: U Kriterionu otvorena izložba 'Maske su za ormar'

Radiosarajevo.ba

Povodom 11. oktobra, Međunarodnog coming out dana, danas je u Art kinu Kriterion otvorena interaktivna izložba Maske su za ormar.

Izložba se sastoji od 20 maski, koje su radili Amina Šečić i Domagoj Dudjak, a smještene su u prostoru i u ormaru. Izloženo je i 20 fotografija autorice Lejle Huremović, te 20 intimnih zapisa o osjećaju prikrivanja svojih identiteta, te ormara u koji će posjetiteljice i posjetitelji izložbe moći da uđu i osjete klaustrofobičnost skrivanja kroz audio zapise koje će moći čuti.

U našoj fotogaleriji pogledajte nekoliko detalja sa izložbe

„Izložbom želimo da skrenemo pažnju na višeslojnu tjeskobu življenja pod maskom skrivanja sopstvene seksualnosti ili rodnih i spolnih identiteta“, kazala je na otvorenju izložbe Jasmina Čaušević iz Sarajevskog otvorenog centra.

Dodala je da izložba služi da kritikuje društvene okvire koji su nam nametnuti, te da maske mogu biti skriveni u ormaru ali da ljudi ne treba da budu skriveni.

Izložene maske su namjerno lišene estetike, jer, kako kaže, "patnju ne treba uljepšavati".

Podsjećanja radi, 11. oktobra 1988. u Washingtonu prvi put je obilježen Coming out dan, tako što je oko pola miliona LGBT osoba učestvovalo na demonstracijama tražeći jednaka prava.

Coming out dan jeste dan izlaska iz ormara stida i skrivanja svog rodnog i seksualnog identiteta i ovaj dan se već 22 godine obilježava širom svijeta kroz aktivističke intervencije u javnom prostoru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak