FOTO: Trešnjin cvijet u Sarajevu - ljepota kakvu samo priroda može stvoriti

Radiosarajevo.ba

Bokori ružičastog behara ukrašavaju ovih dana ulice bosanskohercegovačkih gradova, privlačeći poglede, prizivajući pozitivne misli, šapućući nam da usporimo, zastanemo, udahnemo proljeće. 

"Ljepota, nježnost, krhkost i prolaznost trešnjina cvijeta za Japance simboliziraju ljepotu, krhkost i prolaznost života koje prihvataju s ljubavlju, dozom melanholije i mirnim dostojanstvom", kaže za Radiosarajevo.ba Azra Pjanić iz odjela za kulturu Ambasade Japana u BiH. 

Stabla japanske trešnje u Sarajevo i druge bh. gradove stigla su prije 12 godina, a sađenjem stabala željelo se promovirati mir. Prvu pošiljku stabala donirala je japanska nevladina organizacija Ipil No Kai

Dani cvjetanja japanske trešnje u njenoj matičnoj zemlji obilježavaju se na poseban način i s mnogo poštovanja prema ovoj ljepoti, kakvu samo priroda može stvoriti. 

"U Japanu se tradicionalno organiziraju okupljanja prijatelja, porodice te poslovnih saradnika ispod stabala trešnje, kada se učesnici dive ljepoti, nježnosti i prolaznosti trešnjina cvijeta. Ovim okupljanjima slavi se i dolazak proljeća. Ovakva masovna okupljanja u Japanu nazivaju se Hanami festivali (Hanami u doslovnom prijevodu znači gledanje cvijeća)", kaže naša sugovornica. 

Državljani Japana u našoj zemlji ne obilježavaju kolektivno, no raduju se i cijene ljepotu svakog stabla trešnje kojeg vide, jer je svako stablo na svoj način lijepo i jedinstveno. 

"Japanska trešnja je jedan od simbola Japana. Najpopularniji način upotrebe dijelova biljke je za pripremu čaja Sakuray, tako što se latice cvijeta najprije potope u mješavinu octa od šljive i soli - ovaj proces isuši latice koje se zatim koriste za pripremu čaja tako što se preko njih prelije vrela voda", otkrila nam je gospođa Pjanić. 

Našim fotografijama koje možete vidjeti u fotogaleriji, pokušali smo ovjekovječiti ljepotu ružičastog behara koji trenutno krasi park ispred zgrade Kantona Sarajevo. 

Ugodan Hanami vam želimo!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak