FOTO: Tragovi prošlosti i ratni ožiljci Sarajeva

Radiosarajevo.ba

Iako je prošlo skoro 20 punih godina od zvaničnog okončanja rata u Bosni i Hercegovini, ratni ožiljci su još uvijek vidljivi u ovom glavnom gradu. Većina zgrada je obnovljena, a neprestano se grade i nove. Ipak, tragovi prošlosti su još uvijek vidljivi po ulicama, na fasadama, zidovima i brojnim ruševinama koje se mogu naći i u samom centru grada.

Veliki kontrasti kao što su ruševine koje se nalaze odmah uz velike i nove tržne centre ili luksuzne, novoizgrađene stambene objekte često privlače pažnju turistima koji prizor bilježe svojim fotoaparatima.

Danonoćno se u ovom gradu prepliću dva različita svijeta – onaj sadašnji, užurbani, ispunjen stalnim kretanjem ljudi i vozila, i onaj prošli, koji vreba iz ruševina, sa ulica, fasada zgrada i uspomena onih koji su ovdje preživjeli rat.

Život ide dalje – ožiljci od gelera i metaka po fasadama su negdje prekriveni, ali još uvijek vidljivi, dok na drugim mjestima služe kao gnijezda gradskim pticama.

Tragovi najduže opsade jednog glavnog grada ikada zabilježene u historiji modernog ratovanja negdje lagano blijede, a negdje ostaju. Ovaj kontrast i dva različita svijeta – prošlost i sadašnjost čekaju na svoj sudar sa budućnošću.

U fotogaleriji portala Radiosarajevo.ba, pogledajte šta je naša reporterka  zabilježila lutajići gradskim ulicama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak