FOTO: Svečano obilježen 120. rođendan Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu

Radiosarajevo.ba

U sarajevskoj Vijećnici večeras je svečano obilježeno 120 godina od osnivanja i isto toliko godina rada Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, medicinske ustanove osnovane 1894. godine, piše Anadolu Agency (AA).

Svečanost koja je probudila emocije ponosa, predstavlja i svojevrsno priznanje svim ljekarima koji su od prvog dana počeli raditi u kliničkom centru, mišljenja je akademik prof. dr. Vjekoslav Gerc.

"Jer, 120 godina postojanja najstarije i najpoznatije medicinske ustanove u BiH budi sjećanja na davnu 1894. godinu kada je počela da radi bolnica u Koševu. Na tih 120 godina trebamo gledati s puno ponosa i radosti. KCUS je postao najeminentnija medicinska ustanova u 21. stoljeću", kazao je Gerc, dodajući kako se ne smije zaboraviti da je KCUS danas na prostorima zapadnog Balkana "najprestižnija medicinska ustanova gdje se primjenjuju najmodernije medicinske metode".

"Ništa veliko se ne bi desilo da nije bilo divnih kolega, humanista koji su ugradili sebe i svoju profesiju u KCUS. Oni su od prvog dana veliki, a čovjek je samo veliki kada je odlučio da to bude. Ova proslava je pohvala za sve njih", zaključio je Gerc.

Prema riječima generalnog direktora KCUS-a Rusmira Mesihovića, Klinički centar u Sarajevu je sa 3.700 zaposlenih i 1.800 kreveta, najveća medicinska ustanova u BiH i jedna od vodećih na Balkanu.

"Sigurno imamo jednu jako dobro ekipu koja se dobro isprofilirala i naravno grabimo sigurno koracima prema naprijed. Doktori sa ovog instituta sigurno predstavljaju vodeće u regiji", kazao je Mesihović, dodajući kako je KCUS ponosan na veliku koncentraciju mladih ljekarskih kadrova koji pariraju kolegama u zemljama širom Evrope.

Večerašnjoj ceremoniji obilježavanja 120 godina postojanja KCUS-a prisustvovao je veliki broj zvanica koji su također imati priliku pogledati i kratki film o dugogodišnjem radu ove ustanove.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak