FOTO: Sve što Sarajevo nudi

Radiosarajevo.ba

Glavni grad Bosne i Hercegovine, poznat po spoju različitih kultura i burnoj prošlosti, atrakcija je mnogim turistima. Niske cijene hrane, pića i smještaja, te zanimljiva historija razlozi su što posljednjih godina broj turista u našoj zemlji raste. Međutim, u posjeti nekom gradu često nas zanima i više informacija nego što nude turistički vodiči.

Zbog slabe službene promocije Sarajeva kao turističke destinacije, grupa studenata kojima je, kako kažu, Sarajevo veoma drag grad, pokrenula je Facebook stranicu '1001 Things To Do In Sarajevo' (1001 stvar koju možete raditi u Sarajevu)

Stranica je osnovana 24. oktobra, a već sada broji preko 8.620 fanova, i taj broj svakodnevno raste.

Ideja nije originalna, rekli su pokretači u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba. Nastala je po uzoru na iste ili slične stranice vezane za ostale evropske gradove, kažu.

„Broj hiljadu i jedan je veoma velik broj, još uvijek nemamo hiljadu i jednu fotografiju Sarajeva koju ćemo postaviti, ali se nadamo da ćemo, uz podršku sada već mnogobrojnih fanova i njihovih prijedloga, nekada stići i do te cifre“, rekli su nam osnivači koji ne žele otkrivati svoj identitet jer smatraju da nije važno ko se krije iza stranice, nego s kojim ciljem je stranica osnovana.

Stranica nije nastala u svrhu zarade, nego u svrhu prikazivanja Sarajeva onakvog kakvo ono jeste u očima prosječnog građanina. Već smo imali ponude od nekoliko ugostiteljskih objekata za plaćenu reklamu, međutim odbili smo ih“, navode osnivači.

Na stranici se mogu vidjeti fotografije hrane koju treba probati u Sarajevu, ugostiteljskih objekata po kojima je Sarajevo poznato, kulturno – historijskih spomenika, kao i ulica glavnog grada. Uoči predstojećeg derbija, postavljena je i fotografija sa jedne od utakmica gradskih rivala.

Na pitanju kako biraju sadržaj za stranicu, kažu da je sve što je do sada objavljeno preporuka prijatelja i fanova stranice, koji uz preporuke šalju i fotografije: „Odziv je mnogo bolji nego što smo očekivali. Do sada nam se javilo preko 150 fanova sa odičnim savjetima. Interesantna je činjenica da među tih 150 fanova ima i nekoliko stranaca koji su oduševljeni Sarajevom i koji pišu najbolje stvari za raditi u Sarajevu.“

Poručuju da će svakodnevno postavljati nove sadržaje jer je stranica namijenjena svima koji provode ili žele da provedu neko vrijeme u Sarajevu.

Broj 1001 je simbolična cifra, te kažu da će i kada dođu do tog broja nastaviti sa postavljanjem sadržaja. U našoj galeriji pogledajte šta to, za sada, ne smijete propustiti u Sarajevu, te pročitajte savjete koji su priloženi uz fotografije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak