FOTO: Sve generacije sarajevskih tramvaja

Radiosarajevo.ba

Dolaskom Austro-Ugarske na teritoriju Bosne i Hercegovine, Sarajevo je doživjelo veliku urbanizaciju, a jedan od većih projekata bio je uspostavljanje tramvajske linije.

Prvog januara 1885. godine, u 10:00 sati u Sarajevu je zvanično je počeo sa radom prvi tramvaj na konjsku vuču, a ovim prvim tramvajem upravljao je Johan Hanke.

Prva tramvajska pruga u Sarajevu bila je duga 3,1 kilometar, tu dionicu tramvaj je prelazio za trinaest minuta, a u jednoj vožnji mogao je da preveze 28 putnika. Jedna vožnja koštala je 5 krajcera.

Otvorenju su, između ostalih, prisustvovali zemaljski poglavar Appel, civilni adlatus, podmaršal, generali, predstavnici Zemaljske vlade i Gradsko poglavarstvo.

FOTO: Sarajevski tramvaji kroz vrijeme

Prva tramvajska pruga prostirala se od Ferhadije do stare željezničke stanice. Izgradnja pruge počela je 1884. i tada je napravljena samo jedna traka, te je tramvaj funkcionirao po sistemu "naprijed-nazad". Godine 1892. godine pruga je proširena od Marijin Dvora do Latinske ćuprije.



U današnjoj Štrosmajerovoj ulici bila je izgrađena remiza - štala za konje i spremište za tramvaj. Jedan konj nije smio voziti više od dva kruga, kako se ne bi iscrpio.

Kružna tramvajska linija izgrađena je 1923. godine.

Deset godina od prvog tramvaja na konjsku vuču, Sarajevo je dobilo i prvi električni tramvaj. Dionica kojom se kretao novi tramvaj bila je duga oko 1,9 kilometara.

Trasa tog tramvaja, koji je sa radom počeo 1. maja 1895, išla je od željezničke stanice, koja se nalazila kod današnjeg hotela Bristol pa doLatinske ćuprije.

Stari električni tramvaj, u početku nazivan i električna aždaha ili šejtan,  1960. godine odlazi 'u penziju', a zamijenio ga je tzv. Vašingtonac. Ovi tramvaji su vozili sve do 1967. godine kada su ih zamjenili, danas već poznati, tramvaji iz čehoslovačke tvornice "ČKD Praha".

Danas Sarajevom saobraća šest različitih generacija, tipova i vrsta tramvaja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak