FOTO: Stare knjižare s novom adresom

Radiosarajevo.ba

U vremenima u kojima knjiga gubi utrku s virtualnim sadržajima, kao da i nije vijest da je neka knjižara zatvorena, odnosno "premještena" na drugu lokaciju: nakon što je TKP Šahinpašić svoju knjižaru u ulici Vladislava Skarića preselio u pasaž u Titovoj ulici, sarajevski izdavač V.B.Z. je atraktivnu lokaciju u Umjetničkoj galeriji BiH, zamijenio za prostor u Gazi Husrev-begovoj ulici 62, u zgradi obnovljene Gazi Husrev-begove biblioteke. 

Opća devalvacija kriterija i obezvređivanja svega što ima veze s knjigom, kao i najezda "tržišnih" sadržaja knjižarstvu zadaju teške udarce, i izdavači i knjižari se, eto, moraju dovijati na najrazličitije načine. 

U takvoj se situaciji samo treba prisjetiti riječi velikog italijanskog pisca Umberta Eca, kako je knjigu, bez obzira, na tehnološki napredak - nemoguće zamijeniti. Eco je prilikom jednom  kazao: "To vam je kao da pokušate zamijeniti čekić: civilizacija je smislila kako stići na mjesec, i razne alate uz pomoć kojih se konstruiraju najsofisticiranije stvari, ali kad želite objesiti sliku na zid, ili učvrstiti policu - shvatite da stari, dobri čekić nije moguće zamijeniti. Tako je i s knjigom.

Iz piščevih usta u božije uši, reklo bi se. Pa i sa sarajevskih alternativnim lokacijama. 

Uzmite, dakle, ponekad knjigu (ili čekić) u ruke. Osjećaj je, zaista, nezamjenljiv. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak