FOTO: Šta se najčešće gubi na Sarajevskom aerodromu?

Radiosarajevo.ba

"Bosanac izgubio ključeve, pa odlučio otići na aerodrom...", zvuči kao početak dobroga vica, zar ne?

Piše: Sanja Šabanadžović, Radiosarajevo.ba

No, takve situacije vrlo su česte u Odjelu za izgubljeni - nađeni prtljag (Lost and Found) Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

Građani gube stvari na drugim mjestima, pa svrate do aerodroma. A upravo Odjel za izgubljeno - nađeno posjetila je ekipa portala Radiosarajevo.ba.

Ako često putujete avionom (no, nekada je dovoljan samo jedan put), vjerovatno ste se nekada zapitali šta bi se dogodilo ako se na pokretnoj traci ne pojavi vaš prtljag.

Ali prtljag nije jedino što se gubi.

"Interesantnih situacija ima skoro svakodnevno. Putnici traže predmete koje su izgubili na drugim mjestima - u tramvaju, autobusu... 

U odjel pristignu različite vrste predmeta. Stvari koje se najčešće gube su rukavice, torbice, lijekovi, alkoholna pića, knjige, igračke, telefoni, ključevi, novčanici...

Nakon što putnik ustanovi da mu prtljag nije stigao, dužan je javiti se u Odjel. Prilikom prijave prtljaga, putnik je dužan opisati prtljag koji potražuje jer se na osnovu toga kroz sistem obavlja potraga", kaže za Radiosarajevo.ba Belma Čureković, stručna saradnica za Odnose s javnošću. 

Putnik može potvrditi da je prtljag njegovo vlasništvo uz pomoć prtljažnog privjeska, koji na sebi ima identifikacijski broj. 

Prilikom registracije na let, jedan dio privjeska se stavlja na ručku prtljaga, a drugi se daje putniku. Putnik je dužan čuvati taj dio prtljažnog privjeska do momenta preuzimanja prtljaga. 

Traganje za izgubljenom prtljagom obavlja dobro obučeno i stručno osoblje uz pomoć visoko sofisticiranog sistema traganja World tracer.

Pošto nekad može doći i do oštećenja prtljaga, onda je potrebno i opisati ga prema standardiziranom katalogu koji se koristi u svijetu. 

Uz priloženu putničku kartu i prtljažni privjesak, zaposlenici ove službe izdaju potvrdu s kojom putnik, nakon pronalaska, prtljag može preuzeti. 

A šta se dešava sa stvarima po koje niko ne dolazi?

"Neregistrirani zaboravljeni predmeti u ovom odjelu čuvaju se godinu dana. Nakon isteka tog perioda doniraju se u dobrotvorne svrhe, shodno kategoriji kojoj pripadaju. 

Veliki dio se šalje u dom za nezbrinutu djecu, knjige se daju bibliotekama, štapove i naočale domovima penzionera, slijepim i slabovidnim licima... 

Tehničke stvari smo po zakonu dužni predati Carinskoj ispostavi na Aerodromu Sarajevo, nakon čega roba postaje njihova nadležnost", pojašnjava Čureković.

Ključevi i upaljači se ne mogu nikome dati, pa ako niko ne dođe po njih, nakon nekog vremena se uništavaju.

U trenutku našeg posjeta, zaposlenici su upravo pripremali stvari koje će poslati Domu na Bjelavama, bibliotekama...

Radno vrijeme odjela poklapa se s radnim vremenom Međunarodnog aerodroma Sarajevo, dakle od 05 do 22 sata. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak