FOTO: Srebrenički radovi Tarika Samaraha predstavljeni u zgradi UN-a u New Yorku

Radiosarajevo.ba

Na jučerašnjoj centralnoj komemoraciji u zgradi Ujedinjenih naroda u New Yorku, na kojoj su govorili generalni sekretar Ban Ki-moon i predsjednik Generalne skupštine UN-a Sam Kutesa, na poseban način obratio se i bosanskohercegovački umjetnik Tarik Samarah

UN: Ban Ki-moon, sa 'srebreničkim cvijetom' na reveru, održao govor o Srebrenici (FOTO)

Kao fotografu koji je zabilježio neke od najpotresnijih svjedočanstava srebreničkog genocida, te osnivaču galerije 11/07/95, Samarahu je pripala dužnost da svojim videom i kratkim pismom otvori jučerašnji skup

Početak komemoracije kojoj su prisustvovali ambasadori članica UN-a protekao je uz ugašena svjetla u dvorani i projekciju jednominutnog videa koji je, na osnovu Samarahovih fotografija, producirala sarajevska agencija Fabrika. 

Potom je pročitano Samarahovo obraćanje, sljedeće sadržine:    

"Dame i gospodo,

Nakon holokausta, Primo Levi, filozof koji je preživio Auschwitz, napisao je: 'To se dogodilo, dakle, može se dogoditi opet ... To se može dogoditi, i može dogoditi svugdje'.

Dvadeset godina nakon genocida u Srebrenici i sedamdeset godina nakon holokausta, svijet se nije spasio od mogućnosti ponavljanja povijesti zla. Dok u svijetu bjesne ratovi, islamofobija, antisemitizam, ekstremna desnica i razne vrste diskriminacija i politika protiv svih onih koji su identificirani kao Drugi, riječi Prima Levija nikada nisu zvučale istinitije. 

Danas vas zato pozivam na odgovornost - nemojmo biti ravnodušni na ono što se događa oko nas, budimo odgovorni svjedoci. Ravnodušnost znači da šutke uvažavamo nepravdu.

Hvala, Takir Samarah"
 
Nakon što je pročitano ovo pismo, Generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon pozvao je sve prisutno da minutom šutnje odaju poštu srebreničkim žrtvama. 
 
Uslijedili su govori Ban Ki-moona i Sama Kutese, te potresno obraćanje Srebreničanke Adisade Dudić
 
Ovaj izuzetno važan događaj održan uoči rasprava o Rezoluciji o Srebrenici UN-a, organizirala je ambasadorica BiH pri UN-u Mirsada Čolaković
 
U našoj fotogaleriji pogledajte samo neke od brojnih Samarahovih fotografija koje su prisutni na jučerašnjem skupu na vrhu mogli vidjeti.    

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak