FOTO: Sivo nebo i crne ptice – Bosna i Hercegovina, 20 godina poslije rata

Radiosarajevo.ba

U povodu obilježavanja 20. godišnjice Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji je donio kraj rata u Bosni i Hercegovini, fotografi Stephanie Borcard i Nicholas Metraux željeli su predstaviti sliku života u današnjoj BiH. 

U svojoj knjizi Grey Skies Black Birds (Sivo nebo, crne pticezabilježili su podjele, tamne oblake i mladu nadu. 

Sivo nebo, crne ptice predstavlja lice zemlje, razmatrajući utjecaj poslijeratnog položaja na pojedince rođene prije, za vrijeme i nakon ratnog sukoba. 

Fotografije su nastale između 2013. i 2015. godine u BiH i pokazuju ruralne i urbane krajolike koji nose tragove i kojima odjekuje, očigledno i skriveno lice burne i sumorne povijesti. 

„Unatoč izvanrednoj ljepoti krajolika, osjećaj straha i nepovjerenja prema krajoliku tjerali su nas da fotografiramo iz daljine. Kako vjerovati tlu, znajući što bi moglo skrivati? Dvadeset godina je prošlo i zemlja je tako blizu i tako daleko od svoga cilja. Čini se da se ipak oporavlja. Prolazeći kroz dugo i bolno razdoblje tranzicije, ona pokušava pronaći ravnotežu koja će trajno svima izliječiti rane“, kazali su o BiH fotografi - Nicolas Metraux i Stephanie Borcard

Pogledajte kako oni vide BiH 20 godina nakon Daytona u fotogaleriji. 

Pratite forum portala Radiosarajevo.ba - registrirajte se, komentirajte, predlažite teme!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak