FOTO: Sarajevo se priprema za Božić

Radiosarajevo.ba

Stoljećima je naša zemlja bila poznata po suživotu i toleranciji, a vjerskim praznicima vesele se svi, bez obzira na religijsku pripadnost. 

I ove godine, Sarajevo okićeno dočekuje Božić, najznačajniji katolički blagdan. Tradicionalno, u crkvama se obavljaju posljednje pripreme pred večerašnje ponoćke koje će okupiti veliki broj vjernika. 

Crkvene portale krase božićna drvca, a unutrašnjost je okićena borovim grančicama.  

Postavljaju se i "jaslice" koje neki zovu 'Betlehem' po gradiću u kojem je, prema Evanđelju, rođen Isus Krist. Jaslice uprizoruju Isusovo rođenje, a vjeruje se da je taj događaj donio svjetlost istine ljudskom rodu, te da je njime ispunjeno starozavjetno proročanstvo o rođenju Spasitelja.

Badnji dan obilježava se i u domovima, kićenjem božićnog drvceta, postavljanjem jaslica i pripremom posne hrane. Djed Božićnjak mnogoj će djeci noćas donijeti željene darove. 

Sutrašnji blagdan Božić čestita se riječima: Veseo Božić, Sretan Božić ili Čestit Božić.  

U našoj fotogaleriji pogledajte šta je zabilježio naš fotoreporter u Crkvi sv. Josipa na Marijin Dvoru i u sarajevskoj Katedrali Srca Isusova. 

Učestvujte i u našoj anketi s pitanjem: Obilježavate li Božić?

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak