FOTO: Sarajevo nakon ubistva Franza Ferdinanda

Radiosarajevo.ba

Sarajevski ili Vidovdanski atentat dogodio se 28. juna 1914. godine u Sarajevu, kada su članovi organizacije Mlada Bosna ubili nadvojvodu Franza Ferdinanda, austrougarskog prestolonasljednika, i njegovu suprugu Sofiju.

Atentat je bio povod za početak Prvog svjetskog rata. Planovi za ubistvo Ferdinanda počeli su da se kuju tek pošto se tajnim kanalima u Srpskoj obavještajnoj službi na čelu sa Dragutinom Dimitrijevićem saznalo da austrougarski prestolonasljednik dolazi u Sarajevo da nadgleda vojne manevre.

U samom atentatu učestvovalo je sedam osoba raspoređenih po maršuti od polja gdje su se održavali manevri do Gradske vijećnice.

Muhamed Mehmedbašić, Vaso Čubrilović, Nedeljko Čabrinović ( koji je bacio bombu na povorku, ali je prestolonasljednik odgurnuo bombu sa krova i ona je pala na sljedeći automobil u koloni), Cvetko Popović, Danilo Ilić, Trifko Grabež i  Gavrilo Princip bili su učesnici atentata.

Neobičnim spletom slučajnosti, nadvojvodin automobil je u trenutku prošao pored Gavrila Principa koji je iskoristio priliku i potegao pištolj. Prvi hitac je ranio nadvojvodu u vrat, a drugi, namijenjen guverneru Bosne Poćoreku, ranio je njegovu ženu Sofiju u stomak. Oboje su podlegli ranama na putu ka rezidenciji guvernera.

Princip je, kao i Čabrinović, pokušao da počini samoubistvo, kapsulom cijanida, no i u njegovom slučaju je otrov zatajio. Pokušaj da sebi ispali hitac u glavu preduhitrili su pripadnici policije. Preminuo je u zatvoru 1918. godine od posljedica tuberkuloze.

Ove godine se obilježava 100 godina od Sarajevskog atentata i početka Prvog svjetskog rata. 

U našoj fotogaleriji pogledajte kako je Sarajevo izgledalo na dan kad je Ferdinand ubijen. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak