Foto-reportaža: Hram Pashupatinath u Nepalu

Radiosarajevo.ba
Foto-reportaža: Hram Pashupatinath u Nepalu


[U saradnji s portalom Fotografija.ba objavljujemo novu foto-reportažu]

Tekst i foto: Senad Tatić

Kažu da se od velike Boudhanath Stupe, jednog od najvećih svetišta budizma u Nepalu, pa do najznačajnijeg svetišta za hindu Nepalce, hrama Pashupatinath, može doći šetajući od jednog do drugog mjesta, jer su relativno blizu. Ja sam ipak odlučio da uzmem taxi, jer na ulicama Kathmandua vladaju neopisive gužve, a zrak je toliko zagađen da i sami Nepalci sve češće koriste maske preko lica. Dok sam prelazio ovo kratko rastojanje, gledajući sve te ljude oko sebe, razmišljao sam o multietičnosti koja je ovdje u Nepalu vidljiva na svakom koraku i o tome kako blizina ova dva velika hrama na simboličan način pokazuje koliko je blizak i skladan suživot dvije najveće religijske skupine koje stoljećima obitavaju na ovim prostorima.

Ovo neobično važno područje nalazi se 3-4 km od centra Kathmandua u blizini aerodroma, na obalama rijeke Bagmati koju Nepalci smatraju svetom rijekom jer se ulijeva u moćni Gang. U vrijeme kad sam je ja vidio možda je i bila sveta ali se zasigurno nije mogla nazvati rijekom jer je više ličila na neki usahli i pretjerano zagađeni potok. Kompleks izgrađen u ranom srednjem vijeku, oko 400 godine, važan je za veliku većinu Nepalaca isto koliko je i Varanasi važan za Indijce. Simbol je vjere, religije, tradicije i kulture, tj. svega onoga što je na ovim prostorima itekako važno i što čini samu suštinu života. Prvobitni hram je razaran nekoliko puta a svoj današnji oblik dobio je za vrijeme vladavine kralja Bhupalendra Malle (1687 – 1700).


Kliknite na fotografiju da preuzmete fotoreportažu

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak