FOTO: Posljednji pozdrav Čika Miši - Počivaj u miru, uvijek ćeš biti dio našeg grada

Radiosarajevo.ba

Danas se Sarajevo oprostilo od svog jedinog čistača cipela, sarajevske legende, Čika Miše. Klanjana je dženaza na gradskom groblju Vlakovo, a Mišu je ispratilo nekoliko stotina ljudi. Njegovo mjesto u Titovoj ulici ostalo je prazno, čeka nekog drugog čistača cipela koji će dijeliti osmijehe i tople riječi Sarajlijama. 

Na dženazi nije bilo predstavnika gradskih i kantonalnih vlasti.

Legendi Sarajeva, građani žele pokloniti spomenik, pa se danas na mjestu gdje je svakodnevno sjedio i radio potpisuje peticija. 

Čika Miši, koji je rođen 1931. godine na Kosovu, pravo ime je bilo Husein Hasani, a već šezdeset godina je radio kao čistač cipela - najprije je imao bazu na Marijin Dvoru ispred stare duhanjare, a prije dvadesetak godina se preselio na Titovu ulicu.

Čika Mišo je čak dobio posebno priznanje Grada Sarajeva, čime je zaslužio i stan koji mu je obezbijedila Vlada Kantona Sarajevo. Njegov lik se pojavljuje u brojnim dokumentarcima i pričama, te je bio rado viđen na sarajevskim ulicama.

Cijeli rat je proveo u gradu i s ponosom je govorio kako je on legenda Sarajeva koju prepoznaju i mnogi stranci.

Počivaj u miru, Čika Mišo, uvijek ćeš biti dio našeg grada!

Uskoro fotogalerija...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak