FOTO: Pomoć za ljubitelje putovanja- Sve informacije na jednom mjestu

Radiosarajevo.ba

Ljubiteljima putovanja uvijek dobro dođe vodič o znamenitostima i preporuke šta posjetiti u nekom gradu. Mladi ljudi koji su posjetili više od 200 gradova su odlučili olakšati putnicima i ukazati im na mjesta koja treba posjetiti u Turskoj, ali i cijeloj Evropi.

Vaš vodič kroz Tursku  i Kako putovati Evropom je naziv knjiga koje potpisuje Adis Tanović. S nama je podijelio fotografije nastale na putovanjima, ali i priču o nastanku Vodiča. Kako putovati Evropom je prva knjiga koju je napisao Tanović, a u kojoj se mogu pronaći detaljni vodiči kroz Beč, Budimpeštu, Graz, Linz, Bratislavu, Pečuh i planinu u Sloveniji Hočko Pohorje. 

Razgovarala: Ermina Skorupan-Husejnović

Radiosarajevo.ba: Kako je nastajala knjiga Vaš vodič kroz Tursku? 

Tanović: Knjigu sam počeo pisati još 2006. godine kako bi mojim prijateljima i radnim kolegama olakšao obilazak određenih dijelova Turske. Ideja za ovu knjigu rodila se iz potrebe da našim građanima kroz niz informacija i olakšica omogućimo da na vrlo jednostavan način obilaze velike gradove, svjetske metropole. 

Radiosarajevo.ba: Ispričajte nam neke zanimljivosti sa Vaših putovanja.

Tanović: Zaista su iza nas mnoga iskustva i nakon što smo u više navrata obišli preko 200 gradova, nismo imali neka velika negativna iskustva. Moram priznati da sam najviše bio oduševljen pristupom građana Turske turistima koji dolaze sa cijele Planete. Takvu ljubaznost i gostoprimstvo rijetko ćete gdje pronaći. Od mnogobrojnih detalja sa putovanja navest ću jedno. Naime, jedne godine smo iz Antwerpena i Genta, išli u Bursu i Izmir i nikad neću zaboraviti toliko različitost na koju sam naišao između ovih gradova. Vikend u Antwerpenu, mir, tišina, hladan vjetar, u kafićima vrlo malo ljudi, za razliku od ova dva Turska grada u kojima je sve vrvilo od ljudi, koji su uvjek u nekoj žurbi, ali raspoloženi i nasmijani.

Radiosarajevo.ba: Šta preporučujete čitateljima portala, koje destinacije da obavezno posjete? 

Tanović: Pored nama vrlo dobro poznatih znamenitosti, postoje i mnogi drugi dijelovi grada koji u sebi nose dugogodišnju historiju, kulturu i prirodne ljepote ali nažalost zasjenjeni su nekim drugim dijelovima grada, pa ostaju zaobiđeni.U Istanbulu bih predložio Bebek, Sutluce, Haskoy, Kadikoy-čaršiju i Bagdat Cd. ulicu, Arnavutkoy... i mnoge druge dijelove grada.

Radiosarajevo.ba: Koje destinacije su se Vama posebno dojmile?
Tanović: Gradovi ko što su Cordoba, Granada, Brugge, Valencia, Giblartar, Lille, Adana, Thessaloniki, Sevilla, Kapadokya, Roma, Genova, Geneve, Bern, Marseille, Nice... kao i mnoga sela u Švicarskoj, Austriji, Njemačkoj i Francuskoj.

Radiosarajevo.ba: Šta čitatelji mogu saznati u Vodičima, koje informacije su sadržane?

Tanović: Poznato je da se mnogi putnici vrate sa putovanja, a da pri tome ne obiđu neke značajne objekte. Pored detaljnih objašnjena o korištenju željezničkog, autobuskog, tramvajskog, brodskog prijevoza, odredio sam opitmalne pješačke zone do pojedinih kulturno-historijskih znamenitosti, stručne arhitektonske tekstove, kao i detalje o nekim dijelovima grada koji su nepoznati našim građanima, a koji su prije stotine, pa i hiljade godina igrali značajnu ulogu u tadašnjim civilizacijama. Sve ove informacije smo stpljivo skupljali, a pojedine gradove i više od deset puta posjetili, kako bi dobili jasniju sliku. Također, želim naglasiti da samo gradove posjećivali u različitim godišnjim dobima i na taj način crpili inspiraciju i uvijek imali drugačiji dojam o nekom gradu. Pored navedenih informacija u knjigama se nalaze mape gradskog prijevoza, kao i plan dnevnih obilazaka.

Radiosarajevo.ba: Koji su Vaši sljedeći projekti, sljedeća putovanja?

Tanović: Naredni projekat je 'Vodič kroz Bosnu i Hercegovinu' na engleskom jeziku. Cilj je promocija naše države i turističkih kapaciteta, koji su u velikoj mjeri neiskorišteni. Ovaj vodič, pored stručnog teksta upotupnjen je izuzetno kvalitetnom fotografijom i štampom i kao takav naći će svoje mjesto na promocijama koje ćemo organizovati, po uzoru na 'Vodič kroz Tursku', širom gradova bivše države. U međuvremenu ćemo još jednom ćemo posjetiti Andaluziju, kako bi dovršili dugo planirani vodič kroz ovu špansku pokrajinu. Također pri kraju je 'Vodič kroz Toskanu + Rim', u kojem se nalazi veliki broj korisnih informacija.

Radiosarajevo.ba: Gdje zainteresirani mogu dobiti više informacija? 

Tanović: Na Facebook stranici svakodnevno na upit možete dobiti sve vrste informacija, ali i informacije vezane za putovanja (informacije o autoputevima, lokalnim cestama, cijene cestarina, planinski putevi širom Evrope, hotelima, cijenama hrane, pića i dr.).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak