FOTO: Počeli 'Dani prikupljanja uspomena iz Prvog svjetskog rata 1914-1918'

Radiosarajevo.ba

"Dani prikupljanja uspomena iz Prvog svjetskog rata 1914-1918" bit će održani danas i sutra u Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci BiH (NUBBiH), a građani koji posjeduju pisma, fotografije, dnevnike, snimke ili filmove iz tog perioda mogu ih donijeti i podijeliti s timom panevropske digitalne bibliteke "Europeana 1914-1918".

Direktor NUBBiH Ismet Ovčina, koordinator projekta Ad Polle, osnivač i predsjednik Fondacije za zaštitu historijskog naslijeđa James Lyon i Frank Drauschke iz Instituta "Fact&Filles" iz Berlina istakli su danas na konferenciji za medije da je Bosna i Hercegovina dobila priliku doprinijeti jedinstvenoj biblioteci "Europeana" te sačuvati pojedine uspomene Prvog svjetskog rata.

Pozvali su građane BiH da ukoliko posjeduju neki dokument iz tog perioda donesu u NUBBiH, a tim stručnjaka će pomoći da on bude digitaliziran, fotografiran i postavljen u online arhivu. Što je najvažnije, naglasili su, svi predmeti bit će vraćeni njihovim vlasnicima.

Također će biti zabilježene i sačuvane neobjavljene priče, a sav materijal će biti dostupan cijeloj Evropi ali i svijetu na web stranici europeana1914-18.eu.

"Kultura može da promijeni svijet, zato smo došli u BiH i nastojimo da prikupimo priče koje ćemo digitalizirati, a putem internet mreže i web stranice svako može da pristupi ovim pričama te ćemo tako podijeliti kulturno naslijeđe sviju nas", kazao je Ad Polle.

Istaknuto je da ovi projekti pružaju mogućnost da se dokumentuju vojni i civilni životi za vrijeme Prvog svjetskog rata.

Bit će također digitalizirana i bogata ostavština bh. nobelovca Ive Andrića, a kako je kazao James Lyon, BiH je dio Evrope i ona mora biti uključena u ovu priču.

"Europeana" je dio evropskog projekta "Europeana svijesti", a kako je Frank Drauschke podsjetio, projekt je javnosti predstavljen 2008. godine. Danas sadrži 48 miliona dokumenata i pridonosi sadržajem više od 3.500 biblioteka, arhiva, audiovizualnih arhiva iz 22 zemlje i bilježi više od sedam miliona posjetilaca godišnje.

Cilj je prikupiti uspomene i porodične priče o Prvom svjetskom ratu.

Projekt "Dani prikupljanja uspomena iz Prvog svjetskog rata 1914-1918" prati i odgovarajuća izložba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak